Googles tillägg för att blockera sajter i Chrome – som gjort för att missbrukas

Igår presenterade Google med buller och bång Chrome-tillägget Personal Blocklist – ett tillägg som du kan använda för att blockera sajter med låg kvalitet från sökresultaten. En god tanke, och vore det allt som tillägget gjorde så vore väl allt gott och väl. Men nu påstår Google att de kommer att använda våra val till att avgöra vilka sakter som ska listas i sökresultaten. Det öppnar för missbruk, särskilt på marknader där Google Chrome inte används i särskilt hög utsträckning och särskilt gällande mindre, uppseendeväckande sajter.

Ska vi blockera sverigedemokraterna.se ur sökresultaten?

Chrome-tillägget är, enligt bloggposten på Googles officiella blogg, tänkt för att hjälpa Google att filtrera bort duplicerat innehåll. Jag tänkte visa hur det kan missbrukas (till nytta och nöje). Vi kan ju experimentera genom att missbruka det mot en sajt vars förstasida främst innehåller text som till förstone har publicerats på en annan sajt. Sverigedemokraterna.se t.ex, vars förstasidesinnehåll nästan uteslutande hämtas från MyNewsdesk.com, YouTube och Twitter. Med andra ord precis en sådan sajt som Google säger att de gjort tillägget för att bli larmade om.

I bilden till höger är de duplicerade delarna inramade med rött.

Så. Låt oss alla ladda ner och installera tillägget. Gör det nu, och kom sedan tillbaka till den här sidan.

I nästa steg söker du efter sverigedemokraterna i Google och klickar på länken ”Block Sverigedemokraterna.se” under sökresultatet. (Länken ”Rapportera Spam” kommer från ett annat Chrome-tillägg som Google har skapat för att hjälpa oss i spamrapporteringen.)

Så fort du har klickat på länken försvinner sajten ur dina personliga sökresultat, och ditt val rapporteras tillbaka till Google som så smångingom väger in ditt val i hur de listar sökresultaten. Och det är just häri som problemet ligger. Om tillägget enbart användes för att styra mina personliga resultat vore det harmlöst, men som det nu är konstruerat kan det rentav bli farligt.

Är det någon som förstår problemet? En liten grupp människor skulle väldigt lätt, på detta sätt kunna komma överens om att blockera en sajt ur sökresultaten och genom sina val  påverka Google att flytta ner en sajt i sökresultaten. En organisation (som Sverigedemokraterna) som har bra kommunikation med sina medlemmar, kan få en större grupp människor att agera likadant. Tror ni det blir bra det här?

Själv är jag rätt tveksam.