Gratis affärsidé till bokförlagen och Spotify

Ljudböckerna säljer inget vidare tydligen, och de exemplar som säljs och lånas ut fildelas. Det är inte konstigt på något som helst sätt, för ljudböcker på CD-skivor är ett elände att hantera. Det är för bökigt med alla dessa CD-skivor som man ändå först måsta bränna av och lägga in på datorn innan man kan föra över dem till sin iPod. Den fysiska CD-skivan har man sedan inte mycket nytta av, och om man försöker hålla på med den så blir den ju ändå snart repig och olyssningsbar.

Nästan lika bökigt är det att hålla reda på alla ljudfiler om man hämtar en ljudbok över nätet. Det blir helt enkelt för många spår att hålla reda på. Dessutom är det vansinnigt irriterande när man bara får tag på CD 1,2,4 och 6 i en inläst bok och missar mitten och början till slutet….

Lösningen på problemet är så himla enkel: BOK-SPOTIFY! En tjänst där du prenumererar dagsvis, månadsvis eller årsvis och har tillgång till ett stort utbud av ljudböcker på samma sätt som man idag prenumererar på tillgången till musik via dagens Spotify.

Tjänsten skulle behöva separeras från musiktjänsten av två anledningar. Boklyssnande skiljer sig från musiklyssnande. Det sker vid olika tillfällen helt enkelt. I alla fall i mitt liv. Den andra anledningen är att musikindustrin och bokförlagen är så skilda organisationer och musikspår lyssnas på enskilt medan böcker avnjuts som en helhet. (Det är inte så kul att läsa bara sjunde kapitlet av Ormens väg på hälleberget.)

Men om man kunde hålla samma prisbild på en Bok-Spotify som på musiktjänsten så skulle alla (utom bokhandlarna) tjäna på att det fanns fler böcker att tillgå för omedelbar lyssning.

Bokförlagen har inte låst fast sig i distributionen av plastbitar på samma sätt som skiv- och filmbolagen eftersom de redan har en annan fysisk distributionsform som kommer att fotsätta. De borde tycka att det vore underbart att bara kunna stryka den kostnaden och ändå få en ny intäktskälla och till stora delar en ny publik för ljudböckerna.

Vem hakar på? Vem tar hand om idén? Vem är redo att tjäna pengar på ljudböckerna?