Hamna i topp hos Google

När Ny Teknik skriver en artikel med rubriken Hamna i topp hos Google, publicerar exakt samma text på DN.se med samma rubrik och till råga på allt avslutar artikeltexten med att skriva att ”artikeln är speciellt skriven för att hamna i topp hos Google om någon söker på hamna i topp hos Google”… ja du utsätter man sig för flera risker som i förlängning kan komma att innebära att texten ifråga faktiskt hamnar en bit ner i sökresultaten hos Google.

Jag ser hela övningen som en vinkning åt sökmotoroptimeringsbranschen, och hugger naturligtvis genast på betet. Det är alls inte säkert att jag lyckas. Jag har inte Twingly till hjälp vilket såväl DN som Ny Teknik har och kommer inte få lika många välmenande länkar in till min text som de får. Därför måste min text vara bättre optimerad, liksom min sajt och mina egna länkar till den här texten.

Som jag ser det gör Ny Teknik, förutom fadäsen att publicera exakt samma text om hur man hamnar i topp hos Google på två skilda sajter, ett antal fel, som faktiskt kan göra det möjligt för mig att gå om dem.

Först och främst så verkar ju hela artikeln vara en annons för Relevant Traffic och Resultat Media. Faktum är att hela artikeltexten, i min webbläsare, faktiskt är märkt med ordet Annons (se bild till höger)*. Denna min gissning understöds också av att Resultatmedias blogg** länkar till artikeln just med orden ”Så hamnar din hemsida i topp hos Google”. Festligt värre, särskilt som just den bloggposten gör allt för att inte själv placeras på någon framträdande position i sökresultaten. (Man har till och med undvikit att sätta en rubrik på den.)

Artikeln hänvisar i övrigt till experter på sökmotoroptimering på ”både Relevant Traffic och Resultat Media”. Härligt! Det gör utmaningen ännu mer frestande, och borde trigga ännu mer duktigt SEO-folk, särskilt som inget av dessa två företag syns till på de sökningar som är mest prestigeladdade för SEO-branschen.

Så hur väl rustad är Ny Tekniks sida, rent tekniskt, för att placera sig i topp hos Google när man söker på Hamna i topp hos Google? Jodå, det är inte så illa, men på några punkter är de faktiskt inte tillräckligt bra, och det kan utnyttjas.

  1. Rubriken Så hamnar din hemsida i topp hos Google (kodad som h1 vilket ger pluspoäng) ligger onödigt långt ner på sidan. Med relativt mycket menyinnehåll och javascript-kod som ligger före. Inte oändligt mycket, men tillräckligt mycket i en svårare konkurrenssituation.
  2. Många ave interna länkarna på Ny Teknik är inte optimerade för sökfrasen Hamna i topp hos Google, utan innehåller för mycket, eller för irrelevant text. (Däremot finns en mycket relevant länk med i blocket ”mest lästa” – åtminstone nu under kvällen.)
  3. De har följt sina egna råd och har en väl avvägd, och mycket klickvänlig, Meta Description-text som i mina ögon är en smula lång. Det märks också om man tittar på deras (nuvarande) förstaposition hos Google. De kunde ha skippat texten ”så här gör du”:



    (En rafflande detalj är att det inte verkar som om Ny Teknik tillåter Google att spara en cachad version av sidan – ett trick som ofta tas till av spammare som inte vill lämna ut den version av en sida som Google serveras. Detta är med all säkerhet inte fallet med Ny Teknik, men är värt att nämnas, för i kampen om att hamna högst hos Google är det många som tar till alla tänkbara knep.)
  4. Twingly. Ny Teknik får massor av pluspoäng och ännu fler gratis länkar genom sitt samarbete med Twingly. Där kommer jag inte kunna konkurrera med dem.***

Men den som lever får se. Senast i morgon eftermiddag borde jag vara uppe och stångas med Ny Tekniks placeringar när du söker på Google efter sökfrasen [hamna i topp hos Google]. Och nu när jag har skrivit hela den här texten så inser jag att detta bara var fösta delen i Ny Tekniks serie. Jag ger mig tusan på att nästa artikel kommer att handla om s.k. länkbeten, där man skriver texter enbart i syfte att få många inlänkar.

* Jag inser senare att det skulle ha legat en annons där, men att det tog 10 minuter för den att visas. Antingen beroende på ett segt annonssystem eller på min preview-version av Firefox.

** Jag gillar annars verkligen Resultat Medias underhållande blogg. Den är full av dråpliga exempel på hur man kanske inte bör utforma AdWords-annonser. Jag läser den med skräckblandad förtjusning, alltid lika orolig för att något av mina egna alster ska hängas ut.

*** Men jag använder mig av ett Twingly-liknande system jag också, som om du har lust att länka hit (gärna då med en text som påminner om ordföljden i Hamna i topp hos Google, och samtidigt pingar Knuff.se, så får du alldeles automagiskt lite länkuppmärksamhet tillbaka från bloggens förstasida.

Se även uppföljningen av hela historien kring denna artikel under rubriken Bli nummer ett på Google.