Hej då PayPal

PayPal har varit en underbar tjänst på många sätt. Jag öppnade mitt konto för sju-åtta år sedan och plötsligt slapp jag få värdelösa checkar på 20 dollar från märkliga tjänster där ute på webben. Plötsligt gick det enkelt att låna en hacka från en kompis och lika lätt att lämna tillbaks den, även om kompisen satt i Frankrike, England eller USA. Plötsligt fanns det ett enkelt sätt att betala saker. PayPal blev ett fantastiskt verktyg som ökade min personliga frihet på webben. Men nu är det slut.

Idag nåddes jag av nyheten att PayPal har blockerat WikiLeaks konto. På PayPal-bloggen fanns följande uttalande postat:

December 3, 2010 PayPal has permanently restricted the account used by WikiLeaks due to a violation of the PayPal Acceptable Use Policy, which states that our payment service cannot be used for any activities that encourage, promote, facilitate or instruct others to engage in illegal activity. We’ve notified the account holder of this action.

Jag kan inte stödja en tjänst som aktivt har tagit ställning mot ett fritt Internet på detta sätt och har därför valt att avsluta mitt PayPal-konto.

Naturligtvis har jag även berättat för PayPal varför jag väljer att avsluta mitt konto och med tanke på att PayPal-bloggen är helt överlastad idag har jag en känsla av att det är fler som talar om det för dem:

Jag valde att skriva på engelska eftersom jag har en känsla av att budskapet lättar når fram till PayPal-huvudkontoret då.

USA oroande dåliga på yttrandefrihet

För första gången ångrar jag att jag har en .com-adress. USA har varit oroväckande dåliga på yttrandefrihet på sistone. MP3-sajter har stängts (av organisationen Homeland Security), Amazon stängde härom dagen av WikiLeaks från sin molntjänst och de gjorde det och att PayPal agerar som de gör tror jag har en direkt koppling till påtryckningar från amerikanska myndigheter. Men det spelar ingen som helst roll. Budskapet går nog fram till rätt mottagare ändå.

Jag har länge varit en varm förespråkare för svenska webbtjänster. Idag är jag det mer än någonsin. Yttrandefriheten mår (trots allt) bättre i Sverige än i USA.

Är det bankerna som utövar påtryckningar?

Uppdatering: Nyheten väcker stort genomslag på Internet. PayPal-bloggen har, för att palla trycket efter alla som söker efter uttalandet helt stängts ner och ersatts av det korta meddelandet ovan. Själv börjar jag misstänka att påtryckningarna mot PayPal inte kommer från regeringen utan från de banker som Wikileaks har lovat att avslöja inom kort: