Henrik Rasmusson förstår inte webben

Henrik Rasmusson är en av de två specialåklagare som är tillsatta för att leda polisens arbete med att jaga fildelare. En av hans första åtgärder är att åtala en person för att vid två tillfällen under 2007 ha länkat till en öppen Canal Plus-sändning av en hockeymatch. Det är jämförbart med att åtala någon för att skriva ett plakat om var man kan se matchen, och sedan sätta upp plakatet på anslagstavlan på Konsum.

Den åtalade mannen har inte själv streamat materialet, för det har Canal Plus själva gjort. Den åtalade mannen har inte lagt ut något material för nedladdning. Det enda han har gjort är att markera en text, klicka på länkverktyget och sedan klistra in länken till en av Canal+ egna, vid tidpunkten, helt öppna strömmar.

Det finns de som idag kallar Henrik Rasmusson för idiot idag. Jag nöjer mig med att konstatera att Henrik Rasmusson inte verkar ha den blekaste aning om hur webben fungerar. Henrik Rasmusson är satt att leda 15 fildelningsjagande poliser. Bara det är skrämmande nog. Än mer skrämmande är att denna, av Beatrice Ask tillsatte specialåklagare, som en av sina första åtgärder väljer att åtala någon som har gjort det som alla vi som använder nätet gör varje dag.

Jag tycker att det är ett problem att regeringen tillsätter en jurist som helt tydligt är så inkompetent inom det område han ska verka inom. Det återspeglas på det departement och den minister som har tillsatt honom.

Svenska Dagbladet har frågat Henrik Rasmusson om hans syn på länkar på Internet:

Får man inte länka fritt på internet?

– Det som är avgörande är hur och var man länkar, och det beror på vad länken leder till. Om en länk leder direkt till en streamad sändning har du ju delat ut sändningen. Närmare upphovsrättsbrott än så kan man inte komma. Hans uppsåt har varit att dela med sig till allmänheten av det upphovsrättsskyddade materialet.

Att allmänheten i det här fallet bestod av ett 20-tal hockeyintresserade som satt och diskuterade matchen, det spelar ingen roll. Det är ingen annan än Canal+ som delade ut sändningen, vars uppsåt var att dela ut det material de själva hade ensamrätt till att sända. Det var den aktiva handlingen.

På sätt och vis finns det, som DI.se skriver, vissa paralleller med TPB-domen, där fildelare begår den aktiva handlingen att bränna av filmer och musik och dela ut dem till andra för nedladdning. Det TPB gjorde var att tillhandahålla en av webbens alla kataloger som visade var man kunde hämta materialet. Samma sak gör Google, både med sin sökmotor och med sin utmärkta videosajt YouTube… De består av idel länkar, det är vi andra som lägger upp det som de länkar till.

Länkar är webbens pulsåder. Utan länkar finns det ingen webb. Jag länkar i den här texten till så väl Svd som till IDG och DI och här nedan till ett antal bloggar som skrivit i ämnet. Det gör jag av idel kärlek. Jag länkar till sådant som jag tycker om, sådant som kan vara intressant för mina läsare. I en värld som styrs av Henrik Rasmusson, Beatrice Ask och Canal+ är webben länklös för där kan man i efterhand bli åtalad för att länka till öppet material.

Läs nu alla andra bloggares kloka tankar i ämnet: