Hur dog Kleopatra? Min första svenska AdSense-PSA

Jag är verkligen hemskt ledsen om du trodde att du skulle få veta svaret på hur Kleopatra dog på den här sidan. Det borde du. Du har säkert klickat på en av Googles annonser som bara innehåller frågan ”Hur dog Kleopatra?”.

Det gjorde jag också när jag såg den. Första gången var till och med på den här sajten. Annonsen var en sådan som Google visar istället för de textannonser som har blivit så vanliga runt omkring på webben. Eftersom jag har följt Googles annonssystem AdSense sedan det lanserades i juli 2003, så blev jag verkligt häpen över hur annonsen såg ut. De amerikanska motsvarigheterna brukade vara välgörenhetsannonser. Kanske ser vi någon gång sådana för organisationer med 90-konton i Sverige så småningom, men tills dess kommer vi istället att se konstiga frågor som ska väcka vår nyfikenhet.

Jag kunde bara inte låta bli att försöka tävla om förstaplatsen i Googles listning, och just nu, i slutet av december 2004 ligger den här sidan alltså först när man söker efter anledningen till Kleopatras död.

Men hur dog Kleopatra då?

Jag känner trots allt ett moraliskt ansvar för att i någon mening svara på frågan också.

Kleopatra tog faktiskt livet av sig för att slippa förnedringen det skulle innebära att släpas med till Rom och visas upp i kejsar Octavianus triumftåg. Antika författare har berättat om två små hål på hennes arm, hål som ansågs vara spåren efter ett ormbett. Men allt sådant kan du läsa mycket mer om på Lunds Universitets sida i ämnet. Den hittar du på:

www.sol.lu.se/grekiska/smorgasbord/?item=kleopatra och det är den sida som rätterligen borde ligga överst i Googles listning när man matar in frågan om hur Kleopatra dog.

Varför visas den här sidan överst?

Anledningen till att den här sidan, som ju egentligen inte alls har något med Kleopatra att göra, visas överst i Googles listning, är helt enkelt att den är betydligt bättre sökordsoptimerad än någon av de andra sidorna. Titta på hur rubriken ser ut. Titta på texten som står som länkad text ute till höger på sidan, och räkna efter hur många gånger det faktiskt står Hur dog Kleopatra? på sidan. Då förstår du. Det handlar helt enkelt om sökmotoroptimering.