Hur presenteras din sida i sökresultaten?

I de workshops som jag håller om sökmotoroptimering brukar jag ofta utgå ifrån Googles presentation av sökresultaten. Hur sidans title-text blir till en rubrik, hur meta description-texten oftast blir den korta textsnutten som visas under rubriken och varför vissa sajter har lyckats få till sajtlänkar (sitelinks) under sina resultat. Presentationen är viktig. Dels för att den sprider en grundläggande förståelse för vad det är som Google intesserar sig för på en sida, men i ännu högre grad för att det är den som kan avgöra var en sökande besökare kommer att klicka.

Idag postade Googles webspamchef Matt Cutts en liknande genomgång i videoform på sin blogg under rubriken Anatomy of a search snippet. Det är alltid glädjande att se bevis på att man inte är ute och cyklar i sina presentationer. Det känns faktiskt som om Matt Cutts och jag säger exakt samma saker om detta (inklusive rådet till Starbucks att skippa tillägget Homepage från sin huvudtitle).

Videon finns också på Matt Cutts blogg:

http://www.mattcutts.com/blog/video-anatomy-of-a-search-snippet/

och förstås på YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=vS1Mw1Adrk0&eurl

Jag tycker också att det är kul att även Matt Cutts nämner att man kan och bör skruva till sin title. En title kanske ger fler besök, en annan kanske är den som konverterar bättre (leder till fler köp eller andra avslut på sajten). Och jag lovar att han inte menar att man ska peta in så många nyckelord som man bara kan i den, utan att man ska göra den så säljande som möjligt.