Hur väljer man snygga glajder när man ser dåligt?

Det är rätt fånigt. Min optiker har en helt otrolig samling snygga glasögon från alla de allra hottaste fabrikanterna. Som hos alla optiker hänger alla upptänkliga snygga glasögon tätt runt väggarna, som är fyllda med speglar så att man lätt ska kunna spegla sig och ordentligt se hur dessa, ens viktigaste attribut passar med den personlighet man tror sig ha. Tror, eftersom man över tid smälter ihop med sitt glasögon-jag och växer in i dess stil och den personlighet som krävs för att bära dem.

Kruxet är ju är bara att man, i samma ögonblick som man tar av sig sina gamla invanda, repiga glajder inte ser något vidare. Det är ju därför man är där. Man har just varit på synundersökning och fått höra att man ser något lite sämre än förra gången. Att närsyntheten har blivit värre och att astigmatismen har ökat. Och det spelar ingen roll hur många bågar man prövar… När man ändå måste stå ett par decimeter från spegeln för att se hur de ser ut, så tycker man inte att man själv ser något vidare ut i de tilltänkta bågarna.

Jag tror att det är detta som gjorde anti-bågen Silhouette så populär. Jag hade den själv ett tag och var jättenöjd. Så småningom började den kännas lite daterad. Jag är i behov av glasögon som säger någonting mer själva. Precis som mina kläder gör när de är lyckade och jag är på humör.

Man behöver hjälp. Man behöver smakråd, och har man inget eget med sig så gäller det att man kan lita på sin optiker. Och det är där jag verkligen gillar personalen på Bågar och Glas. De har smak. De fattar vad man vill ha och kommer inte dragandes med några mainstream-bågar som gör att man ser ut som precis alla andra.

Fast det är klart. Om man inte har den här tilltron till sin optiker, och bara inte orkar välja, finns ju alltid alternativet linser. Även stajlade kontaktlinser (i nötbrunt, ljusgrönt eller ljusblått) kan bara se ut på ett enda sätt när de väl sitter i ögonen. Och de flesta börjar ju med att beställa vanliga genom skinliga som gör att man faktiskt ser vad det är man tittar på.

Men hur praktiskt det än låter med linser så är det ett bök och klet med dem tycker jag. Har visserligen bara prövat en gång och det var för rätt många år sedan, men det gör ONT att somna med linser som inte är gjorda för det… Dessutom brukar jag se mina glasögon som arbetsglasögon också. Och att sitta framför en skärm upp till 10 timmar om dagen, med linser, är ingen lisa för synen. Ögonen torkar ut, och så gör linserna. De börjar skava.

Så glasögon får det bli. Sedan får optikern se vad det ska bli för några. Hoppas att de ser bra ut, och jag bättre. I dem.

Nikke

P.S. Om ni letar efter min optiker Bågar & Glas så finns deras adress på www.bagarglas.se.