Idag träffas den svenska SEO-eliten

Jag sitter på Mc Donalds på Kungsgatan och laddar upp för en lördag med den svenska SEO-eliten. Det är återigen dags för en träff för medlemmarna på SEO-forum. Jag ser verkligen fram mot dagen, som innehåller många spännande programpunkter och förhoppningsvis ett riktigt skönt, skvallrigt, SEO-snackande mingel:

Här är dagens talare enligt den officiella posten på SEO-forum:

Jag kommer, efter bästa förmåga och så länge batteriet håller försöka kommentera talarnas framträdande i den här bloggposten…

Jag ser framför allt fram emot att få träffa, Rickard Vikström, det enda svenska SEO-proffset som törs stå för att han arbetar med rena blackhat-tekniker, det vill säga sådant som Google definitivt inte gillar – men som kan vara nödvändigt att ta till i vissa mycket pressande situationer.

Deltagarantalet har begränsats till 80 personer – många fler ville komma men bokade inte i tid. Per och Simon, som har tagit på sig arrangörsansvaret vill även denna gång kunna hålla träffan kostnadsfri för deltagarna, och då kan man helt enkelt inte släppa in alla som vill komma. Här är de 80 lyckliga som anmälde sig i tid:

1. Per Gustafsson, Webmoney.se

2. Simon Sunden, Iconvert AB

3. Marcus Anzengruber, Constant AB

4. Rickard Vikström, GSYS

5. Johan Åberg, Norweb AB

6. Judith Wolst, Sid and Sally / KOMO

7. Stefan Persson, Guava Sweden AB

8. Jakob Svensson, Come & Stay

9. Christopher Knutsson, Travellink AB

10. Christian Rudolf, Mjukvara.se

11. Jonas Lejon, Bloggy.se

12. Marcus Westberg, Svensk SEO

13. Daniel Ford, Guava Sweden AB

14. Andreas Bard, Dream Builders

15. Jakob Naredi, Dream Builders

16. Anders Granström, Lev livet nu

17. Mattias Nyberg, Westpeak AB

18. Martin Peterffy, Constant AB

19. David de Meijere, Ameibo

20. Carl-Gustav Öberg, Guava Sweden AB

21. Jonny Elofsson, Elmeta

22. Otto Ringborg, Klikki AB

23. Jesper Åström, Halvarsson & Halvarson

24. Nikke Lindqvist, Nikke inc. <- Jag älskar det företagsnamnet!

25. Anton Malmberg, Antonmalmberg.se

26. Erik Nettelbrandt, Iconvert AB

27. Joakim Ståhl, FairLabs Interactive AB

28. Andreas Eriksson, FairLabs Interactive AB

29. Magnus Foss, FairLabs Interactive AB

30. Susanne Jarl, Susnet AB

31. Per Kinnander, Shopon.se

32. Sammi Ekdahl, Zanox

33. Anders Avelin, Firma Anders Avelin

34. Janne Oinonen, Firma under registrering

35. Mats Bergsten, Firma Mats Bergsten

36. Joel Falck, Firma Joel Falck

37. Viktor Grahn, 3on Reklambyrå & Webbyrå

38. Åke Bendel, Response Network and Media AB

39. Linus Norman, Iconvert AB

40. Erik Pettersson, cr3ate

41. Jonas Weibull, Svensk sökord sökmotoroptimering

42. Tomas Lannestedt, ProPrat

43. Asle Skarpengland, Findex AS

44. Staffan Alfven, Wisely

45. Mikael Lindström, Bozoka.com

46. Emanuel Hallklint, Järna Kommunikation

47. Lars Carlén, DRAMATRIX

48. Emil Karlsson, Commission Junction

49. Carl Aurell, Commission Junction

50. Viktor Sahlstedt, WGP

51. Tobias Gillberg, WGP

52. Jonas Orvarsson, WGP

53. Matteo Monari, WGP

54. Björn Michels, WGP

55. Jonas Nordström, Allers Förlag, Nya medier

56. Magnus Bråth, Pineberry

57. Michael Wahlgren,Pineberry

58. Johanna Wester, Pineberry

59. David Nilsson, Iprospect

60. Ulrika Rudqvist, Good Old

61. Fredrik Edling, Good Old

62. Erick Starck, Reachcards

63. Berner Setterwall, Campanja HB

64. Markus Jansson, Bluebuck AB

65. Thomas Bjärhov, Bluebuck AB

66. Andreas Karlsson, Indiebytes

67. Ruth Linder, Bluerange Technologies AB

68. Alexander Antonov, Getupdated

69. Oskar Gräsman, Techtigo

70. Nicolai Wadström, GlocalReach/CommunityHeaven mfl.

71. Daniel Britz, Eniro

72. Jonas Karlsson, Push Forward

73. Niklas Olsson, Webpal.se

74. Martin Sjögren, Wisely

75. David Flingdal, Whalder Media Group

76. Paul Matar, Smart Vision

77. Ryan O’Leary , AmericanInSweden.com

78. Peter Danulf, Norweb AB

79. Elias Ljunggren, CIK2008

80. Fredrik Bruno, CIK2008

Jag ser fram emot en otroligt givande dag och kväll.

Det visar sig att Marcus Anzengruber har varit sjuk och har varit tvungen att ställa in sin presentation.

Johan Norberg – Norweb

Först ut är Johan Norberg från Norweb, som i samarbete med Sumit, ställer upp med lokaler för träffen. Norweb är alltså en webbyrå som främst arbetar med reklam på webben. Han pratar om uppdelningen av specialiteter inom webbmarknadsföring. Vissa är experter på förstudier, andra på design, andra på affiliatemarknadsföring eller på sökmotoroptimering, webbanalys, programmering, butiksdesign eller användarinteraktion. Johan anser att det är webbyråns roll att ansvara för hela varumärket, d.v.s. vara spindeln i nätet som samordnar alla de olika aktiviteterna och är en broker för hela reklamkakan vad gäller webben.

– Ikväll får 107 svenskar gonorré.

Han pratar om tratten med problem -> produktgrupp -> varumärke och exemplifierar med gammal god RFSU-reklam från den problemorienterade RFSU-kampanjen från 70-talet som berättade att 107 svenskar varje kväll får gonorre. Tar det därifrån ner till produktutbudet (alla RFSUs kondomer) och fram till hur varumärket ger en kvalitetsstämpel.

I3-modellen där insikt om produkten, insikt om konsumenten och insikt om marknaden (konkurrenterna). Slutatserna av de olika insikterna ger det man kallar ett unikt produktlöfte – en tagline.

Tänk på konsument, varumärke och konkurrent. Välj dina huvudargument. Komplettera med övriga produktargument. Var tydlig med vad du säger – tala ur skägget!

Johan tar också upp tankarna kring positionering av varumärket på webben. Cirkeln Exklusivitet, Modernitet, Enkelhet, Traditionalism illustreras med Ryan Air på den traditionella och inte särskilt exklusiva skalan och Ving på den något mer exklusiva men mycket enklare. Motsatsskalan kan vara Man <-> Kvinna på ena skala  och motsatserna Gammal <-> Ung på den andra. Dyr <-> Billig vs Igår <-> Imorgon. Norweb arbetar ofta 10-12 sådana här motsatsmatriser samtidigt i ett projekt.

Kloka ord som faktiskt väldigt lätt kan apliceras på SEO och SEM. Den bästa affiliate-sajten är ju en sajt som har gjort samma analys som en marknadsavdelning torde ha gjort (eller borde ha gjort). Men troligtvis något som affiliatemarknadsförare i stort inte tänker sådär jättemycket på.

Platform-A Affiliate

Buy.at är sponsorer till dagens evenamang och presenterar Platform-A som är en sammanslagning av bland annat AOLs affiliatemarknadsföringsätverk, Buy.at, AdTech och Advertising.com. Buy.at är ett av de största affiliatenätverken i UK.

Medianätverken består av Advertising.com, ThirdScreen Media, Buy.at, Quigo. Teknikleverantörerna är Lightningcast, Adtech, Tacoda, Yedda och Goowy.

Buy.at är (kanske efter TradeDoubler) det största och det snabbast växande nätverket i Storbritannien och lanseras nu i skandinavien som Platform-A Affiliate. Advertising.com kommer att rymmas under Platform-A Seach medan mer traditionell CPM-marknadsföring hamnar i ett

Stor USP är att man lägger fokus på verktygen – och därmed kan vara fullständigt transparenta mellan annonsörer och affiliates. Det är gott att höra, även om det känns som om jag har hört tongångarna förut… Med full transparens menar man att annonsörer ser vilka affiliates som levererar, hur mycket de får betalt och hur stor del Platform-A tar av kakan. Däremot finns inga fasta kostnader eller dolda kostnader i form av konsultavgifter. Generell markup till Platform-A är 30 % av vad en affiliate får.

Blackhat SEO / Webb-spam

Nu ska Rickard Vikström från Gränslösa System (GSYS) prata fuloptimering. Det här kan komma att bli hett. Rickard Vikström är sysadmin och programmerare från början och har tidiagare arbetat med Crystone och Getupdated som namn på lönebeskedet.

GSYS arbetar med SEO snapback, SEO hosting (Tunnlar/VPS=. Whois-skydd för .se-domäner och annat som kan behövas i webbranschens gråzoner.

Det som Rickard ska berätta om är ingenting som som GSYS arbetar med säger han.

Rickards bild av SEO är länkar, länkar, länkar och länkar och konstaterar att alla kanske inte håller med.

Rickard ser länkhandlandet som basen för SEO och det visar ju egentligen bara på skillnaderna i synen på våra verksamheter.

De vanligaste branscherna inom grå- och svarthattsseo är bantning och potenshöjande medel. Vi har 40 000 sökningar varje månad på SMS-lån medan ordet pharmacy har åtskilliga miljoner sökningar varje månad på Google. Kombinera det med sökningar på frasen ”weight loss” och du inser vilken enorm marknad det finns…

Rickards handledning i hur man bygger ett blackhat-system (eller grått då).

  1. Dörrsidor (doorway pages) på universitets-domäner, t.ex. en undersida på harvard.edu där man har lagt upp en sida som via javascript eller http-refresh styr vidare till affiliateprogrammet. Sajten skaffar man t.ex. genom att köpa en students konto.
  2. Hitta massor av sajter som kan länka.

    Rickard visar exempel på en sajt som ser helt vanlig t med ett block på 160 rader länkar som är formaterat med ett CSS-skript som placerar blocket 2000 pixlar till vänster och 700 pixlar ovanför skärmkanten. Dessa block kan ibland bestå av åtskilliga tusen länkar som alla länkar till doorway-sidor. 10 000 länkar från 10 000 sajter ger raskt 100 000 000 länkar.
  3. Sedan väntar man, eller bygger nästa generation doorwaysidor.
  4. 5 dagar senare reagerar google på att sajten under harvard.edu-domänen.
  5. Efter ytterligare en vecka försvinner sajten från sökresultaten eftersom Google då har hunnit reagera.
  6. Då börjar man om.

Kommer då Google att ändra sina algoritmer så att detta inte längre fungerar? Rickard tror det. Jag tror det. Men för Google är det faktiskt ett problem eftersom det ofta finns situationer då

Rickards presentation finns på http://fulhack.nu/~rv/seo-forum/pres-traff.ppt

Frågorna kring Rickards presentation handlar till stor del om vilka områden som främst är utsatta för svarthattsseo och det känns som om såväl Rickard som publiken är ense om att det här är tekniker som inte riktigt kommer att flytta över till den mer seriösa SEO-världen.

En mycket bra presentation – jag gillar att höra om hur de riktigt mörka teknikerna inom SEO fungerar. För att de fungerar i sina korta livscykler vet vi. Jag har, till mångas förvåning, inte någonting emot dessa tekniker eller gråzonstekniker – det jag har någoning emot är när man använder dem i långsiktiga projekt utan att kunden är fullt medveten om riskerna.

Peter Svanborg – Karriär & Livsutveckling AB

Peter presenterar sig som dagens bonus och ska stå för dagens utmaning, lite vid sidan av allt annat vi lyssnar på… Komfortzoner. Vad vi är bekväma med. Bra (och en liten smula utanför min bekväma zon) men jag skrev en bra rekommendation av Peters företag på Reco.se.

Simon Sundén, Iconvert om SEO och PR (som i Public Relations)

Simon bloggar här och här och finns idag på företaget Iconvert och har en bakgrund inom MUF och Moderat Skolungdom. Hans politiska aktiviteter har ett par gånger resulterat i löpsedlar och mycket uppmärksamhet på webben.

Simon konstaterar att teknik är viktigt, content is king och links are god och vill inte lägga någon värdering i olika metoder för att skaffa länkarna till sin tekniskt perfekta sajt med det makalöst perfekta innehållet.

En PR-konsult vill skapa så mycket och bra uppmärksamhet som möjligt för sin produkt/organisation/företag som möjligt och förhindra dålig PR. Vi SEO-konsulter jobbar egentligen mot samma mål – men där vi vill skaffa uppmärksamhet i form av länkar. Hur får man en sajt som inte länkar ut att länka till en? Jo – med hjälp av god PR.

Simon tar Almedalsveckan som exempel – där PR-konsulter jobbar med mobilen, visitkorten och kreditkortet i högsta hugg för att skaffa så många bra kontakter med politiska journalister som möjligt.

Varför jobbar då inte vi SEO-konsulter på det sätt som PR-konsulter jobbar – genom att skaffa så goda kontakter som möjligt?

Judith Wolst från Sid & Sally som sitter i publiken vänder genast på frågan och frågar varför det inte finns några PR-konsulter på SEO-forumträffen?

Bra länkbete kräver bra PR. Vad händer om man har världens bästa länkbete men ingen nappar på det? Det gäller att ha verktygen att sätta igång fiskandet. Att kalla in fiskarna så att de nappar helt enkelt. Med andra ord handlar det om att använda PR för att få folk att uppmärksamma en.

Pressmeddelanden… nja. Journalisterna får för många och det är långtifrån säkert att man når fram till rätt journalist vid rätt tillfälle. Telefonen är din vän och det gäller att glömma bort allt man har lärt sig om textoptimering när man skriver det. Spara sökmotoroptimeringen till din egen interna artikel om det som pressmeddelandet handlar om.

Bloggare – betrakta dom som journalister

När du kontaktar en bloggare som du vill ska skriva om din produkt. De flesta länkar gärna även om det skiljer sig mellan de olika undersfärerna i bloggosfären. Modebloggare är sämst på att blogga medan tekniksfären är mer länkvänliga och den politiska sfären så gott som aldrig skriver en bloggpost utan att länka till andra bloggare.

Skapa relationer med bloggvärlden. Gå på events, träffar. Läs deras bloggar, kommentera klokt och oegennyttigt! Håll folk informerade!

(Jag tänker genast på att jag har länkat till Platform-A genom att ha träffat dem här på SEO-forum.)

Tänk alltid i steg 2!

Det är inte alltid du får en länk från en tidning. Simon tar exemplet med artikeln om Iconvert i Internetworld som naturligtvis var länklös. Det var däremot inte bloggarna som refererade eller kommenterade artikeln (och länkade såväl till den som till Iconvert).

Tidningar gillar experter – bloggare som skapar sig en nisch inom sitt område blir ofta citerade eller inkallade som experter.

Kontrovers är utmärkt länkbete

1000apor erbjuder nu 15000 kronor till den som kan dokumentera att någon häller en öl över Niklas Strömstedt. De är kontroversiella, skriver roligt, driver med en kändis och erbjuder dessutom pengar. Det blev så uppmärksammat att det hamnade i teve. Det har dessutom givit massor av press och tonvis med länkar.

Simon kan heller inte låta bli att exemplifiera hur man kan få press genom lite kontrovers. Historien om hur han knyckte domänen BytStatsminister.nu som gav press i Svenska Dagbladet. Hade han bara lagt upp den hade han inte fått någon som helst press på den. Istället mailade han bland annat Hax (och mig). Strax ringde Svd, vilket resulterade i den här artikeln och en massa länkar från bloggar och framför allt forum.

Simon ger också lite tips om hur man ska bära sig åt när man pratar med journalister.

Diskussionen utbryter om att denna teknik ju knappast kan användas för att skaffa länkar till en pokersajt – och hur man gör det för att skaffa länkar till sajter som faktiskt tjänar pengar och inte bara driver en smula med politiker. Det går naturligtvis och flera av oss har erfarenhet av att göra det – men kanske inte på ett sätt som man kan prata om.

Att ha neutrala sajter som avsändare i pressmeddelande är också ofta nyttigt. Stressade journalister kopierar ofta hela stycken ur pressmeddelanden och kan ibland släppa igenom en eller annan länk i texten.

Problemet med varför stora tidningar är så dåliga på att länka ut från tidningssajterna tas också upp till diskussion från publiken.

_______________

Föredragsdelen av dagen är över och nu övergår vi till öldrickande och livebloggandet upphör.

Tack för en toppendag!