ÅÄÖ-domäner och sökmotoroptimering

Ibland skulle man verkligen önska att fler av de stora tjänsterna på webben skapades av folk som levde med ett alfabet som innehåller fler tecken än vad som ryms i det amerikanska folkmedvetandets ASCII-uppsättning. Det är nu åtskilliga år sedan som IDN-domänerna (domäner med tecken som å,ä,ö och ü) introducerades och jag får allt oftare frågan om hur dessa står sig i sökmotorerna. Redan för fem år sedan kunde vi konstatera att de står sig bra i sökresultaten, men är bökiga att använda, och det är hög tid för en uppdatering. För frågan om ifall en ÅÄÖ-domän ger fördelar vid sökmotoroptimering återkommer allt oftare.

Låt mig först slå fast att domäner med åäö varken fungerar bättre eller sämre än andra domäner när det kommer till de rena sökresultaten. Om allt annat är lika så fungerar en IDN-domän precis som en domän där vi har ersatt ett ö med ett o eller ett å med ett a. I en tävling där två sådana domäner stod mot varandra är jag övertygad om att resultatet skulle väga precis jämt och att rena tillfälligheter skulle avgöra vilken av domänerna som skulle vinna. (Det finns experiment och undersökningar som visar andra resultat, men jag har inte kunnat se dem ännu.)

Men. Allt är inte lika. För de flesta tjänster fungerar dåligt eller inte alls med domäner med ÅÄÖ i sig. En såpass central funktion som e-post fungerar fortfarande inte alls med IDN-domäner och om jag ska vara helt uppriktig så tror jag aldrig att det kommer att fungera heller. Det finns för mycket gammal kod i e-postprogrammen och e-postservrarna för att det någonsin ska fungera.

Men även helt nyutvecklade tjänster fungerar häpnadsväckande dåligt med ÅÄÖ-domäner. Antingen fungerar de inte alls, eller så fungerar de slumpmässigt. I vissa webbläsare visas en domän som möbler.se som xn--mbler-jua.se (punycode).

Twitter och ÅÄÖ-domäner

Ta twitter till exempel. Twitter lyckas inte ens hantera vanliga URLar som innehåller ÅÄÖ på ett vettigt sätt:

Det blir ännu värre i gamla Twitter och i Twitter-klienter där URLen förkortas, eftersom klienternas inbyggda URL-förkortare inte heller förstår vilken del av URLen som ska förkortas (ö kan väl inte vara en del av en URL):

Med ÅÄÖ-domäner blir det egentligen ännu värre eftersom man sällan vet vad som kommer ut i andra ändan. Jag skickar, från hootsuite in följande testtext i Twitter:

Kompatibilitetstest: domän.se www.domän.se http://domän.se domän.com www.domän.com http://domän.com doman.com www.doman.com http://doman.com

I nya Twitter.com ser det helt OK ut:

Det gör det faktiskt även i gamla Twitter webb, men på ett annat sätt:

I Twitter för Mac däremot har domänerna med ä IDN-kodats:

 

Postar jag däremot nästan samma text från Twitter for iPhone (som automatiskt förkortar länkar) så händer helt andra saker:

osv, osv…

Där vi har förutsägbarhet och stringenta funktioner med vanliga domäner har vi alltså med ÅÄÖ-domäner ett slumpmässigt beteende som är svårt att förutsäga. En tweet stannar heller inte på Twitter eller i Twitter-klienter. Den tar sig raskt ut i våra flöden. Mitt flöde publiceras på http://nikkelin.se och där ser man hur galet det blir. Den här gången med en riktig domän:

Total katastrof skulle jag säga… Om vi bara skulle utgå ifrån Twitter så skulle jag helt avråda från att använda IDN-domäner, och Möbler.se har faktiskt, namnet till trots, bestämt sig för att enbart använda http://mobler.se på sin sajt.

WordPress

Man skulle kunna tro att WordPress skulle hantera domäner med ÅÄÖ på ett vettigt sätt. Men gud vad man bedrar sig. Det krävs åtminstone ett plugin för att det ska fungera hyfsat och glöm bort alla planer på att få installationen att skicka mail på ett vettigt sätt. Finöl.se är ett exempel – den vill sig inte alls i mobilversionen och vissa browsers ser http://xn--finl-7qa.se/ istället för finöl.se.

Detta kan som bekant ge andrahandseffekter. Det är av största vikt att din sajt kan visa punycodeversionen av en IDN-domän (xn--finl-7qa.se) för de browsers som inte kan hantera åäö, men jag rekommenderar starkt att du använder canonical så att Google bara listar den ena varianten och inte förvirras att tro att det handlar om olika domäner.

Det finns massor av ytterligare exempel på sajter och tjänster som inte hanterar åäö korrekt. Det finns publiceringssystem där du inte kan länka till åäö-domäner utan tvingas skriva in punycode-versionen istället. (Gissa hur stor felpotentialen är där.)

Lösningen är fortfarande att ha båda varianterna av en domän.

Lösningen är fortafarande, som jag ser det, att i största möjliga mån ha båda varianterna av en domän. Har du möbler.se så ska du även ha mobler.se och mitt råd är fortfarande att använda den klassiska versionen utan åäö. Däremot bör man, som möbler.se har gjort, låta sajten svara och 301-redirecta vidare till mobler.se.