IKEA och söket

Förra veckan led vännerna på Möbler.se plötsligt av en oförklarlig frånvaro av söktrafik, vilket fick mig att sitta och stirra en hel del på sökresultaten för nyckelord som har med möbler att göra.

Det är ett märkligt sökresultat på många sätt. Särskilt förstasidan och vad som saknas där.  IKEA t.ex – vår folkliga huvudleverantör av möbler, kök, lampor, ljus och småprylar, verkar ha kommit på att de inte syns i Google när man söker efter någonting annat än IKEA. Det brukade de göra, men har varit borta från sökningar på sina viktigaste nyckelord en tid. Och det är inte så konstigt när man tittar på sajten.

Däremot är det väldigt lätt att avgöra vad IKEA anser vara sina viktigaste nyckelord. De har de nämligen, åtminstone på den svenska sajten, staplat på varandra i sin title-text:

Kan det bli osexigare än så? Kan en title-text utformas mer torftigt? Ja, faktiskt, för det som Google använder, är i brist på bättre text, beskrivningen från DMOZ. Så här ser det ut om man kollar description-texten som IKEA har valt själva:

Någon som kan skilja description-texten från meta keywords? Jo, det skiljer ju faktiskt på ett kommatecken.

Det här är förvånande. IKEA är ju faktiskt bra på marknadsföring och gör en hel massa bra saker på sin webb (som den öppna bloggplattformen t.ex). Och om man tittar på hur deras AdWords-annonser är utformade så ser man att det faktiskt finns kunskap om hur ǻtminstone en title-text ska utformas:

På andra sökfraser ligger sajten betydligt bättre till. Jag tänker då på sökningar som sovrum, dubbelsäng eller dubbelsängar. Men det vore ju bara konstigt om IKEA inte skulle lyckas på de sökorden, särskilt med tanke på att var tionde europé är gjord i en IKEA-säng 😉

Jag vet inte om IKEA anlitar någon byrå för sin sökmotoroptimering, eller om det är egna experiment. Men det ser inte så lite märkligt ut. Jag tänker faktiskt inte ge bort lösningen gratis till IKEA. De har råd att betala för kunskapen om hur de borde göra. Om inte annat får de väl gå en SEO-kurs. Det finns dock spår i sökresultaten av att en rekrytering pågår.

Men det jag tror att vi faktiskt ser här, är en kombination av olika sorters problem. Dels är det den gamla vanliga krocken mellan IT och kommunikation, dels är det en ovilja att anpassa den säljande kommunikationen till kundernas sökbeteende, och kanske är det också en länkbyggande SEO-tradition som inte förstår hur man ska utnyttja on-site-kraften i en såpass stor och auktoritär sajt som IKEA.com. Det är liksom inte länkar som behövs till IKEA. De har en otroligt stark länknärvaro från bloggar, mediesajter, branschsajter och alla de gamla, tillförlitliga katalogsajterna.

Jag vet inte om IKEA anlitar en SEO amerikanska marknaden heller, om man tittar på de inkommande länkarna ser de hyfsat naturliga ut och i Google-resultaten placerar sig IKEA på plats 1-5 på sökningar efter furniture (lite beroende på hur man tittar), och det utan att ordet furniture nämns en enda gång på den sida som listas i sökresultaten.

Sidan saknar helt meta-objekt, och description-texten är återigen hämtad från DMOZ. Men med tanke på att hela IKEA.com stöttar sin förstasida, på alla marknaders undersajter, och med tanke på hur många bloggare som länkar till ikea.com, så vore det nästan konstigt om inte sajten hade en position på förstasidan.

På den brittiska marknaden placerar sig IKEA också mycket bättre i sökresultaten än i den svenska undersajten mäktar med, och där ser man samma keyword stuffing i förstasidans title som för den svenska delsajten. Och trots att man här har lyckats skriva en unik description-text så verkar man helt ha glömt bort ordet furniture.

 

 

Att den brittiska sajten placerar sig såpass bra i söket stödjer mig i min tes att det är någonting märkligt med sökresultaten för möbler. Jag lyckas inte sätta fingret på det men det syns tydligt att åtminstone EM har satsat hårt på länkbygge på sistone och att den nu redirectade domänen ikea.se fortfarande drar till sig länkar.

Det är dock löjligt låg nivå på länkandet om man jämför med den enorma länkkraft som strömmar in till ikea.com. De övriga sajternas länkar försvinner helt vid en jämförelse. Och titta på hur jämn och fin kurvan är jämfört med den kurva EM uppvisar i diagrammet ovan.

Det sitter följdaktligen inte primärt i länkarna. Inte för de svenska resultaten i alla fall. Det handlar helt klart om någonting annat här.

Avslutningsvis kan man kanske säga att IKEA är tillräckligt förankrade i folkmedvetandet för att inte behöva synas i sökresultatet på ordet möbler. Men jag tror faktiskt att det svider en del att de har en såpass dålig placering ändå.