Infallsstyrka och länksänke

Ibland kommer orden över en innan de är klara, innan de har hittat någon verklig betydelse. Men man känner ändå att det här, det är ett signifikant ord, ett ord som borde användas. Igår kom ordet länksänke över mig och nu på morgonen insåg jag att alla moderna organisationer skulle behöva en infallsstyrka.

Infallsstyrka

Infallsstyrkan i en kreativ organisation är förstås de överskottsresurser som behövs för att följa olika kreativa infall, men det kan också vara styrkan i att ha tid att göra detta. Vår tid är många gånger alldeles för genomplanerad utan utrymme för att kunna testa tokiga infall av olika slag. Jag är helt övertygad om att organisationer som har infallsstryka, d.v.s tid över, som kan användas till att testa kreativa infall, har gladare medarbetare som lär sig mer om sitt område, och som törs testa även sådant som inte helt säkert blir rätt från början.

Det kan handla om tid för att blogga ostrukturerat och inte alltid efter en utgivningsplan, eller att testa en tes, leka loss i en helt onyttig Tumblr-blogg eller bara att ha möjligheten att helt oplanerat sätta sig i ett kreativt möte kring någonting som bara vagt är kopplat till de aktuella arbetsuppgifterna, men som kan komma till stor nytta någon dag framöver. Eller inte. För det ligger i infallens natur, att de behöver testas och kanske även förkastas.

Länksänke

Ett länksänke, är jag faktiskt inte alls säker på vad det betyder än. Men det var ett så bra ord att jag bara måste låta det sjunka in en smula. Man skulle kunna tänka sig att länksänket är det som får ett länkbete att fastna, och faktiskt göra nytta. Ett länkbete som bara flyter omkring helt oplanerat är ju inte mycket till nytta. Det måste förankras någonstans för att komma till nytta.

Men säker är jag inte. Du kanske har några förslag?