Inflation i kataloger

Vet ni vad jag tycker är riktigt, riktigt löjligt? SEO-företag som främst bedriver sökmotoroptimering genom att starta den ena länkkatalogen efter den andra och sedan fylla dem alla med samma kategorier, samma sajter, samma länkar, samma beskrivningar… oftast med enbart svenska sajter men med oöversatt katalogprogramvara som fortfarande är på engelska. Gratisversionen av PHP Link Directory 2.1.2 verkar vara favoritprogramvaran. (Testa en sökning på ”Submit Link | Latest Links | Top Hits |” för ett litet urval engelskspråkiga sajter från Sverige. Men varför begränsa sig så? Testa gärna en sökning på ”Lägg till länk | Senaste länkar | Mest träffar” för ett urval översatta kataloger.)

Den lite senare, lite bättre, och lite coolare version 3 av PHP Link Directory kostar ju 75 dollar utan länk tillbaka till upphovsmännen eller 25 dollar om man är beredd att ta med länken. En briljant prissättning när det nästan uteslutande är länkkänsliga SEO-företag bland kunderna.

Jag vet inte om jag skulle se det som tragiskt eller bara som skrattretande om denna emfas vid ett litet urval viktiga nyckelord som återanvänds i ankartext på något hundratal nästintill identiska kataloger med nästintill identiskt innehåll, till slut skulle förära de länkade sajterna i ett +30- eller till och med ett +950-filter för det ankartexter som används. (Dessa två filter eller straff har fått namn från effekten som de ger. Sajterna som drabbas placeras plötsligen på position 30 + vad den nu hade tidigare eller rentav 950 postioner sämre än ursprungsplaceringen för vissa ord.)

Just dessa två filter/straff var några av de saker som under helgen diskuterades på SEO-forumträffen. Ju mer jag tänker på dessa två filter, desto säkrare blir jag på att SEO-dödssynden brådska och otålighet ligger bakom. För även om kataloger är bra, så gäller det att använda dem med förnuft, och framför allt att inte överarbeta användandet av dem, så som ofta sker om man har lite för bråttom i sitt länkbyggande. Över huvud taget ska man aldrig ha för bråttom när man slår sig på sökmotoroptimering. Men det är ingenting som en SEO-säljare någonsin kommer att säga och heller ingenting som en SEO-kund någonsin vill höra.

Katalogernas uppgift är till 99 % att skapa länkar som Google ska fånga upp. Det är idag den enda nyttan med dem, och saker som enbart görs för sökmotorernas ögon brukar förr eller senare ignoreras av sökmotorerna. Att göra bra sajter, med vettig sajtstruktur och bra sidor med mycket information om ämnet har hittills aldrig setts som negativt av någon enda sökmotor.