Inredning och design i topp

Design Online är ett företag som gör alldeles rätt som sköter sin sökbarhetsoptimering själva utan hjälp av SEO-företag. De har dessutom förstått hur och varför man ska köpa konsulthjälp kring sökmotoroptimering. De säger själva att de köper konsulttid för att lära sig mer om hur de ska göra rätt.

– Vi köper inte konsulttjänster för att slippa lära oss, utan för att lära oss. Vi köper inte tid, utan kompetens.” Jörgen Bödmar i http://www.idg.se/2.1085/1.123337

Den viktigast lärdomen som Design Online har dragit verkar vara att sökbarhetsoptimera sajten på sidnivå. Alltså att utgå ifrån att varje enskild sida på sajten är värd en topplacering hos sökmotorerna. Något som väldigt få av företagets konkurrenter har begripit, och faktiskt inte heller många av sökmotoroptimeringsföretagen.

Ett annat toppencitat av Design Onlines VD Jörgen Bödmar, från samma artikel:

”– Konsulterna lever ofta gott på en statisk lösning med optimering av ett antal ord och månadsfakturering. Det kan hända saker snabbt i sökmotorvärlden och då måste man som företagare ha möjlighet att reagera direkt.”

Det kan man som enskild sajtägare bara göra om man har byggt upp kunskapen om hur sökmotorerna fungerar.

Det är på många sätt oförklarligt att inte fler företag som har sin största utkomst från webben satsar på att bygga upp kunskap kring sökbarhet. Att köpa färdiga sökmotorpaket till en fast månadskostnad lönar sig sällan i längden. Särskilt inte när paketen främst bygger på extern sökmotoroptimering i form av länkpaket. Och även där har Design Online dragit rätt slutsatser:

– Vi köper inga länkar, av princip. Vi försöker hitta incitament för den andra parten, till exempel att få synas hos oss. Det gäller ju att hitta anledningen till varför de skulle vilja länka till oss. Det handlar oftast inte om rena länkbyten, för då värderas länken lägre. Det ska helst vara ”enkelriktade” länkar.

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Grattis Design Online. Ni gör det mesta rätt. Från valet av e-handelssystem (ser ut att vara en modifierad version av OS Commerce)) till utforming av URLar och logisk länkdesign inom sajten).

Min enda kvarvarande fråga efter att ha läst artikeln är egentligen att jag skulle vilja veta mer om resultatet av optimeringen. Att trafiken ökar med minst det dubbla varje år och är prognostiserad till 180 000 unika besökare i månaden är förstås fantastiska siffror, men hur slår det igenom på försäljningsresultatet? Är det samma trend där?

Tack till Beta Alfa som tipsade.

Anton Johansson har skrivit på samma tema.

Även Simon Sundén har kloka ord på temat.