Jag är utsatt för Google-bombning

När jag för några dagar sedan konstaterade att min kategorisida om sökmotoroptimering hade trillat ner 10 positioner i Google-sökningar på frasen sökmotoroptimering så uppmärksammade signaturen ”Mätt Kutts” att förstasidan på Lindqvist.com faktiskt just nu placerar sig som etta på Google-sökningar på frasen ”S-ä-m-s-t på SEO”[1]. Ett småkul sammanträffande tyckte jag, och en festlig longtail-effekt.

Det visade sig vara en felaktig slutsats.

Det är inte ett sökresultat som jag stör mig sådär överdrivet mycket på eftersom jag inte tror att det görs några som helst seriösa sökningar på frasen. Däremot stör det mig mycket att någon medvetet har placerat en massa länkar till lindqvist.com där den länkade texten utgörs av de ord som ingår i denna och i liknande sökningar och att dessa länkar verkar få den bi-effekten att sajten sjunker undan på andra sökningar. I själva verket visar det sig idag att någon har satt igång en Google-bombningskampanj som syftar till att placera lindqvist.com överst i sökresultaten på flera sökningar där orden sämst på kombineras med termer som sökmotoroptimering, SEO och internetmarknadsföring. Jag måste tillstå att jag är en smula smickrad över uppmärksamheten faktiskt, och att jag genast imponeras över att de inblandade sajterna har modet att ge sig på något liknande. Samtidigt tycker jag att det är spännande att se att Google-bombning på denna typ av longtail-fraser faktiskt verkar fungera – Lindqvist.com ligger just nu etta på sökfraserna ”Sämst på SEO”, ”Sämst på Sökmotoroptimering”, ”Sämst på Internetmarknadsföring”, ”Värdelös på sökmotoroptimering” och ”Dålig på SEO”. I dessa exempelsökningar har jag lagt in citattecken kring sökfraserna. Lindqvist.com placerar sig etta även utan citattecknen, men genom att söka på detta sätt ser man väldigt tydligt vilka skitsajter som har sålt länkar till Google-bombaren [2]. Många av sajterna syns också hos Yahoo Site Explorer. Det ser faktiskt riktigt illa ut.

Men det är också en smula imponerande, eller hur? Någon måste verkligen vara seriöst förbannad på mig. Tillräckligt förbannad för att ha köpt eller bytt en hel mängd länkar med dessa fraser från något av alla de länkköpsnätverk som används av mindre seriösa sajter runt om i världen. Det kan inte ha varit helt gratis. Den skyldige har alltså ansett att det är värt att lägga ut pengar och resurser på att sänka lindqvist.com hos Google.

Vad är en Google-bombning?

En Google-bombningskampanj går ut på att länka till en sajt med en eller flera sökfraser från ett gäng andra sajter. Syftet är att placera den drabbade sajten högt på sökfraser som den helst inte vill synas på.

Denna Google-bombning är såpass imponerande genomförd att den har gett utslag i listan över ankartext i inkommande länkar som Google tillhandahåller genom Google Webmastertools. Här är några exempel ur listan:

Det finns förstås åtskilliga andra textexempel i den här listan, men att just dessa exempel är så väl grupperade tyder på en samlad insats från den som har gett sig på detta experiment. För jag kan inte se det som någonting annat än ett experiment i hur väl Google-bombningar fortfarande fungerar. De borde ju egentligen inte göra. Inte enligt Google själva, och inte heller om man tittar på klassiska Google-bombningar som det gamla fina exemplet där George W Bush sida på Whitehouse.gov placerades som nummer ett när man sökte efter frasen ”miserable failure” på Google. Så varför fungerar då denna Google-bombning?

Det finns ett par bra anledningar. Dels innehåller sajtens förstasida ofta ett eller flera av de ord som används i Google-bombningen, det vill säga de i övrigt relativt ovanliga orden SEO, Sökmotoroptimering och Internetmarknadsföring. Orden sämst, värdelös och dålig kan mycket väl också ha förekommit på sajten, och är dessutom så allmänt förekommande att jag inte tror att de har särskilt mycket tyngd i ankartexterna som har använts. (Däremot verkar det även finnas en delkampanj där man försöker placera lindqvist.com på sökfrasen ”sämst i världen”. Den lyckas inte alls lika bra som de övriga delkampanjerna.)

Som ett experiment betraktat är det ypperligt. Det är på att denna typ av Google-bombningar helt uppenbarligen fortfarande fungerar, och det är en smula oroande eftersom det påvisar en tydlig brist i Googles algoritmer. För egen del oroas jag inte av att min sajt placeras som etta vid dessa sökningar, men jag oroas desto mer över att min sajt nu ligger öppen för en mängd anmälningar mot min sajt för länkköp… Som jag ser det måste det vara avsikten bakom kampanjen. För hur ska jag kunna bevisa att det inte är jag som har köpt länkarna?

Finns det något försvar?

Det bästa försvaret jag har är förstås att genast skriva den här texten. Kanske är det också det enda jag kan göra. Blir man attackerad i lönndom är det bästa man kan göra att visa upp attacken i all sitt hemlighetsmakeri. Kanske kan det också bidra till att dra ner brallorna rejält på den som har initierat den. Åtminstone hoppas jag det.

Samtidigt ska man inte glömma att den som har dragit igång Google-bombninen samtidigt faktiskt har lagt länkar som innehåller nyckelorden sökmotoroptimering, SEO och internetmarknadsföring. Om det inte vore för det faktum att sajten har sjunkit så drastiskt på frasen sökmotoroptimering så skulle jag ju kunna hoppas på att länkarna faktiskt skulle kunna göra lite nytta också. Tyvärr tror jag att den eventuella nytta i form av bättre sökmotorplaceringar som jag skulle kunna få inträffade redan i början av sommaren då kategorisidan för sökmotoroptimering steg från femte eller sjätte plats till en stadig tredjeplacering. Det måste ju verkligen ha retat Google-bombaren. Den nuvarande placeringen på 13:e/14:e plats kan, hur mycket jag än hatar det, mycket väl vara den verkliga placeringen utan dessa artificiella länkar, även om sänkningen med 10 placeringar mycket väl kan vara ett litet straff från Googles sida för att sajten har inlänkar från sidor som helt uppenbart säljer länkar.

Tråkigt är det hur som helst.

[1] Jag har medvetet spärrat ut ordet sämst som s-ä-m-s-t i de delar av den här texten som listas i RSS-feeds och på sajtens förstasida eftersom jag trots allt inte vill underlätta Google-bombningen. Däremot gör det mig alls ingenting om den här sidan börjar synas på dessa sökningar.

[2] Sökningarna gör det naturligtvis även enklare att anmäla de inblandade sajterna som sajter som säljer länkar via Google Webmastertools.