Jag har fått sitelinks

Uppdatering. Jag fick ha sitelinks för sökningar på frasen [nikke lindqvist] i några veckor. Nu är de borta, och istället ser jag en uppsättning sitelinks när man söker på bara [nikke]. Det är samma webbplatslänkar som tidigare, kompletterat med två nya: en till texten Sökmotoroptimering och SEO i Google-resultaten och en till texten GetUpdated köper brittiska JustSearch. Båda förhållandevis udda val, och båda med inkommande länkar som innehåller mitt namn. Så här ser det ut:

Ytterligare en stor förändring är att Google denna gång medger att jag faktiskt har fått sitlinks, även i Webmastertools, och faktiskt även har gett mig möjligheten att blockera de jag har.

2008-02-25 – Anton tipsade mig just om att www.lindqvist.com har fått sajtlänkar när man söker efter [nikke lindqvist]. (Sajtlänkar är mitt eget ord för sitelinks som är det engelska begreppet, eller webbplatslänkar som Google själva kallar dem i den svenska översättningen av Google Webmastertools.) Och det är inte vilja sajtlänkar som helst. De speglar kanske inte helt och hållet innehållet på sajten, men de speglar troligen de inkommande länkarna.

Jag kan tycka att jag saknar sajtlänken sökmotoroptimering, men kan samtidigt tycka att det är rätt skönt att jag inte har fått sajtlänken pitbull. Det skulle kunna bli lite väl mycket i samband med länkarna SEO-skojare, Yellow Register och Jajjad

Så hur funkar så det här med sajtlänkar?

Jo, det verkar vara en kombination av ankartext i inkommande länkar och intern sajtstruktur, och jag tycker mig se en tydlig trend att inlägg som har placerat sig högt på knuff.se och därför fått många inkommande länkar från bloggvärlden tenderar att bli föreslagna som sitelinks.

Det verkar heller inte som om Google favoriserar de sidor som ligger som sajtlänkar på något sätt i sökresultaten. Av de som visas ligger sajten bara etta vid sökningar på Nikke Index (och skräp vore det väl annars), den placerar sig fint vid sökningar på de övriga orden, men inte bättre än vad man kunde förvänta sig faktiskt.

Jag har faktiskt blockerat två sitelinks som Google har föreslagit, eftersom de båda ligger rätt långt ifrån vad jag brukar skriva om på sajten:

Hur det än är, så är det roligt att Google äntligen, efter alla dessa år har bestämt sig för att sajten är en auktoritet på någonting i alla fall, även om det inte är riktigt så representativa länkar som jag skulle kunna önska. Trots det. Heja Google, och tack för länkarna.