Jajja katalogspammar igen

Efter att kunna konstatera att Jajja har börjat sjunka undan i sökresultaten, särskilt från Google.com, så känns det inte alls förvånande att se en redogörelse för hur Jajja har börjat spamma bloggar med länkar till stora fejkkataloger. Det är inte svårt att hitta länkar i form av bloggkommentarer och foruminlägg i rikting mot Jajjas länkfarmskataloger av typen Stellar-search.org.

Det är sommar, och varje sommar kan man se denna typ av smått desperata åtgärder. Jag vet inte om det beror på att semestervikarierna tar över, att pressen är hårdare att prestera, eller att SEO-företagen vill presentera så bra resultat som möjligt inför höstens återinsälningssamtal.

Att så gott som alla SEO-företag ägnar sig åt länkkataloger som in det närmaste är att liknas vid länkfarmar är knappast någon förmildrande omständighet. Snarare tvärtom. Jag börjar dessutom misstänka att det allt ivrigare katalogarbetet börjar fungera kontraproduktivt. Men SEO.se och MIGroup.se fortsätter att turas om om förstaplatsen på sökningar på sökmotoroptimering, och båda har väldigt länge varit duktiga på att arbeta med länkar från kataloger och sitemaps.

Getupdated har faktiskt också tagit sig in på tio-i-topp för sökningar på sökmotoroptimering. Det har de gjort genom att länka in med ordet sökmotoroptimering som ankartext från alla domäner som är parkerade hos Eastpoints hostingföretag Crystone. Sammanlagt rör det sig om 29,962 länkar. Knappast något att rynka på näsan åt, även om det inte har räckt till till mer än niondeplatsen, strax ovanför Urbalill som återigen har tagit sig in på 10-i-topp-listan.

Mitt eget bidrag i denna ständigt pågående tävling placerar sig numera sexa från Google.se och tvåa från Google.com. Det är jag stolt över faktiskt.

Tillägg lite senare:

Jag försöker förstå varför Jajja har valt att göra alla länkar i katalogerna Planetary-search.com, stellar-search.org, cherry-links.com, coconut-links, coconut-links.com med flera som javascriptgenererade länkar som dessutom skriver ut notfollow-attributet. Är det någon som kan kasta ljus över detta?

Min egen enda teori är att de lägger till nofollow för länkar till sajter som inte längre är kunder eller ännu inte är kunder, medan de länkar ”på riktigt” till betalande kunder. Det är svårt att hitta sidor med riktiga länkar, men det går efter en stunds klickande.

Ett problem i sammanhanget är kanske att ingen av dessa sajter verkar ha någon som helst pagerank ännu så länge. Tråkigt för dem, men det kan nog komma att ändras över tid.