Jajja och deras spammiga sitemaps

Sedan jag gick ut med nyheten om att Jajja har slagit in på den breda vägen och börjat fuska med Google-resultaten igen så har jag fått flera propåer om att komma med bevis.

Eftersom jag redan har kontaktat några av de sajter där Jajja lade upp dessa spammiga sitemaps så har flera av dem redan plockats bort. Till exempel denna, som till alldeles nyligen låg på den svenska sajten för Fuji Color.

Jag höll pekaren över ordet sökmotoroptimering när jag tog skärmdumpen, och ni ser själva vart den länken gick. Jag har naturligtvis även sparat en egen cache av Googles cachade version av sidan.

Men det är inte bara Jajjas egen länk som är uppseendeväckande i denna sitemap. Titta på de övriga termerna som är länkade. Varför har Jajja byggt en sitemap med dessa länkar? Vem kan tänkas vara intresserade av termen [untitled document numera], [korten brevlådan ladda] eller [11×15 cm ett format]?

Och varför i all världen har flera termer återupprepats så många gånger?

De övriga externa länkarna är även de värda att ta en extra titt på.

Gamla synder?

Jag har redan mött åsikten att detta mycket väl kan röra sig om gamla synder. Alla ”vet” ju att Jajja visserligen brukade använda tveksamma metoder men nu har reformerat sig och bara använder etisk SEO.

Och visst. Jag skulle fram till härom dagen ha varit böjd att hålla med. I alla fall inte fullt ut. Dessa sitemaps kan mycket väl ha legat på gamla Jajja-kunders sajter i åratal, men det är först under den senaste månaden som Jajja har stigit i sökresultaten på söktermen sökmotoroptimering. Och om man utnyttjar Yahoo!-verktyget för att leta upp sajter som länkar till Jajja sidan www.jajja.com/soekmotoroptimering.html så är det rätt tydligt att det knappast finns många legitima länkar in till den sidan utanför Jajjas egen sajt. Snarare så överväger de halvskumma länkarna, och så gott som alltid från sajter som någon gång har utnyttjat Jajjas tjänster, men även från sajter som inte längre gör det.

En annan av de sajter där dessa sitmaps finns tillhör en stor skandinavisk koncern som har ett policy-beslut på att aldrig länka till andra sajter över huvud taget. I just det fallet (jag vill inte avslöja vilken sajt det rör sig om ännu) så ligger denna sitemap länkad i en osynlig liten 1-pixelgif längst nere i sidfoten.

Även denna sitemap innehåller skräpord så länge som länkarna går till kundens egna sidor. Fast i det här fallet visste inte en av de ansvariga på företaget ens om att de var kunder hos Jajja.

Intressant är också att länken som jag höll pekaren över när jag tog skärmdumpen går till en domän som faktiskt ägs av Jajja själva.

Det är även samma pokersajt som länkas, liksom Jajja-kunderna Metro Travel och ett beach-hak på Sri Lanka.

Bland övriga sajter som länkar till Jajjas sida om sökmotoroptimering hittar vi åtskilliga som gör det i totalt omotiverad noframes-kod.

Det kommer mera… Häng kvar.