Jajja på kundlistan

Jajja och jag har sällan varit överens om särskilt mycket. Mest beroende på en skillnad i hur vi har sett på vikten av diskussion och betydelsen av det offentliga samtalet. Jag tillhör det transparenta gardet och Jajja har av tradition tillhört musseltraditionen där man håller tyst om sitt och de sina in i det längsta.

Sedan i somras håller detta på att förändras. Jajja har bytt VD och vi har under sommaren och hösten fört ett samtal om vad det är som gör att Jajja så ofta har hamnat i låsta lägen vad gäller kommunikation med resten av webben. Den har handlat om att delta, om att svara i tid och om att vara proaktiv i diskussionerna. Den har också handlat om positionering av varumärket Jajja i sociala medier. Vad kan Jajja göra? Vad bör de göra, och hur?

För en tid sedan frågade Jajjas VD Tommy Ståhl om jag inte skulle ha lust att hjälpa dem att ta till sig min syn på saken. En fråga som nästan fick mig att ramla av stolen. Jag bad om betänketid, och har utnyttjat den till att fråga kloka människor i min omgivning om hur de såg på saken. Många avrådde. De flesta faktiskt, men inte alla.

Som jag ser det så är det en perfekt lösning. Jajja har en väldigt uttalad vilja att bryta sin tradition av tystnad in i det sista. Jag lär ut konsten att umgås på webben, någonting jag har en viss naturlig fallenhet för och jag får betalt för det. Idag hade vi vårt första workshop kring sociala medier, drog upp riktlinjer fördelade ansvarsuppgifter. Det finns redan en FaceBook-sida på plats, det officialla Twitter-kontot är reggat, Flickr, Vimeo, Youtube… Jajja har börjat inta molnet, och de har faktiskt en hel del att prata om. Rätt snart kommer det en företagsblogg också. Appropå blogg ja. Har ni lagt märke till att Jajja har tagit positioner på sökfrasen sökmotoroptimering på sistone? Jag tycker att det är rätt väl tajmat till att de har gått över till WordPress som CMS…

Vad blir reaktionerna?

Så. Nu är det sagt, och nu väntar jag på stormen. ”Nikke har sålt sig till Jajja” skulle kunna vara en lämplig rubrik på ett kritiskt blogginlägg om frågan. Och vill man hårdra så kanske det är så. Jag får ju faktiskt betalt. ”Jajja köper ut kritiker” kanske också skulle funka eller ”If you can’t beat them, join them”.

Jag ser fram emot reaktionerna, och det gör Jajja också.

Jajja och jag fortfarande representerar två olika leveranser inom sökmotoroptimeringsskrået. Vi konkurrerar sällan om samma kunder helt enkelt. Mitt sätt att arbeta, som bygger på kunskapsöverföring fungerar bättre hos kunder som har ett väldigt högt engagemang i arbetet med sina sajter både vad gäller teknik och kommunikation. Den process jag leder dem igenom ryms inte i många Jajja-kunders budgetar. Där passar Jajjas erbjudande om att enbart betala för uppnådda positioner ofta bättre. Samtidigt har jag ingen som helst möjlighet att ta emot den stora mängd kunder som Jajja har. Jag skulle förstås gärna sprida något av min syn på arbete med SEO även till Jajja, men det är inte ett SEO-samarbete som är initierat.

Tystnar SEO-kritiken?

Min kritik av SEO-branschen kommer inte att tystna. Jag har fortfarande åtskilliga blogginlägg oskrivna i min pågående serie kring de svenska mediernas länkhandel. Redan på torsdag nästa vecka kommer jag också att delta i en panel på Scandinavien Affiliate Super Summit tillsammans med Rickard Vikström, Victor Sahlstedt och Magnus Bråth. Jag kommer inte att hylla pokerbranschen i den panelen, det kan jag lova. Det kan komma att bli spännande!