Jajja testar webbshoppar

Jajja fortsätter enträget att testa CMS och e-handelsplattformar och när det nu var dags för att göra årets SEO-test av e-handelsplattformar här gången anmälde jag mitt intresse för att vara med och formulera några av frågorna och har även bidragit till diskussioner om hur betygen ska viktas. Det här är ett otroligt viktigt test tycker jag, webbshoppar är nämligen ett återkommande problem i SEO-sammanhang och marknaden dräller verkligen av dåliga lösningar, mindre bra lösningar och framför allt av dåligt implementerade lösningar.

E-handlare stöter nämligen på ett flertal problem som vi som främst skapar innehåll för webben sällan har. Det handlar om saker som att produkter bara lever en kort tid, existerar under flera olika kategorier i webbshoppen eller finns i flera variationer men med väldigt likartade beskrivningar. Språkhantering är oftare ett problem SEO-mässigt än det är en möjlighet bara för att konstruktörerna bakom e-handelsplattformen inte har förstått hur Google spindlar webben…

Som grädde på moset skiljer sig behoven otroligt mycket åt beroende på vad webbshoppen säljer. Klädförsäljning, med kort livstid för produkterna och dessutom olika utbud under huvudkategorierna manskläder och kvinnokläder och sedan en mängd olika kategoriseringar därunder ställer helt andra krav än försäljning av pärlor, musik, byggmaterial eller leksaker…

I undersökningen finns allt från stora konsultdrivna system (som Intershop, som kan kosta hur mycket som helst att implementera), paketlösningar som Textalk eller Nya e-Butik som fungerar abonnemangsbaserat samt modulsystem inom open sourcevärlden som Drupal Ubercart 2 och WP Commerce. Det gör det oerhört brett, och för att komplicera det hela ännu mer så erbjuder ju många webbshoppar olika nivåer av funktionalitet, där SEO-moduler säljs i extra allt-varianterna.

Jimmy Wirsborg på Jajja ska ha all upptänklig cred för att ha lyckats få ihop det.

I tabellen till höger ser du slutbetygen, som baseras på de frågor som varje e-handlare fick svara på. Betygen beräknades genom att varje funktion som saknas ger ett betygsavdrag. Frågorna delades in i grupper som viktades, där vissa typer av svar gav högre avdrag. Det ansågs alltså inte alls lika farligt att inte kunna lägga in nyckelord som att presentera hela webbshoppen i en frame.

Sedan vidtog en komplex normalisering av avdragen. Jimmy förklarar så här i testet:

Alla betygsavdrag inom ett visst område summeras för att därefter divideras med det totala möjliga avdraget, multiplicerat med 5. Detta ger i sin tur ett värde mellan 0 och 5 viket motsvarar avdraget för det aktuella området. Detta värde subtraherar man från 5 för att få fram ett betyg mellan 0 och 5, viket motsvarar det betyg som verktyget får i det specifika området. Slutbetyget beräknas genom att vikta ihop samtliga delbetyg beroende på hur viktigt ett område är för lyckas med sin synlighet i sökmotorerna.

Till nästa test kommer inte SEO-moduler att accepteras som påslag till paketlösningarna. Tyvärr finns det med i det här testet, men både jag och Jimmy på Jajja anser att sökmotoroptimering är alldeles för viktigt för sådan behandling. SEO-vänlighet bör byggas in från början och är inte någonting man slänger på i efterhand.

Några aktörer saknas i testet, och det gör de eftersom de har tackat nej till att delta eller inte alls återkommit. Bland dessa finns några av marknadens småaktörer, men även några stora aktörer, som Getupdated, Microsoft, IBM, Mamut, Icommerce och Visma. Det är bara dumt att de inte ställer upp tycker jag och sänker i alla fall min syn på hur bra de är SEO-mässigt. Kanske kan någon grupp e-handlare ställa upp och svara på frågorna åt dem som en kompletteringsundersökning?

Slutligen så räcker det sällan med att se enbart till hur tillverkarna svarar om funktionaliteten i olika system. Det slutliga SEO-arbetet är ofta oerhört mer komplext än så, och handlar om hur man kan implementera sökvänlighet samtidigt som man arbetar för så hög konverteringsgrad som möjligt. Detta kan inte mätas i den här typen av test. Inte ännu i alla fall.

Spring nu iväg och läs undersökningen: http://www.jajja.com/tips-trix/seo-test-av-e-handelsplattformar-2010/ och kolla hur ditt system står sig i konkurrensen.

Liten uppdatering har skett i stycket om seo-moduler.