Kan Roda lära dig leva på Google?

Oj! Rundkvadrat har varit ute och åkt tunnelbana och hittat en mycket underhållande affisch från Roda Utbildning, där de erbjuder en kurs i hur man gör för att ”bli rik på Google”. Man kan välja mellan att gå kursen i Stockholm eller (med dykmöjligheter) på Malta. Beklämmande.

Jag tyckte mig känna igen namnet Roda Utbildning, och mycket riktigt har jag skrivit om dem för flera år sedan, då de var ute och ägnade sig åt lite väl vidlyftig e-postmarknadsföring för sina kurser, och sedan lovade bot och bättring efter att ha bytt VD. Hade jag inte på känn att de skulle dyka upp någonstans igen?

Jag har försökt läsa mig till vad kursen kan tänkas innehålla på Rodas sajt, och hittar först bara den här sidan som mer ser ut som en annons för en gruppresa till Malta än information om en kurs i sökmotoroptimering och sökmarknadsföring. Efter en stunds aktivt sökande så hittar jag faktiskt även en sida med en kursbeskrivning. Den är faktiskt betydligt mer modest i sina utfästelser, och här är kursnamnet ändrat till Lär dig leva på Google. Här är kursens målsättning:

Efter avslutad kurs i sökmototoptimering vet du hur du kommer högre upp på sökmotorerna, får fler besökare, vilka tjänster som du kan köpa in och vad du kan göra själv. Du vet också hur du följer upp och spårar antalet affärer vid webbannonsering.

Målgruppen för kursen är ”marknadsförare och säljare som får en förståelse för möjligheterna och potentialen och även vill ha rätt beslutsunderlag” och den vänder sig även till ”hemsideansvariga som gör de praktiska momenten”. Se där. Det låter ju lite mer rimligt.

Men det vete håken om Roda vet vad de säljer. Jag kan utifrån min horisont konstatera att de i nuläget faktiskt ligger överst på sökningar på frasen Lär dig leva på Google, men konstaterar att de har samma title överallt på sin egen site, och att sajten lämnar mycket att önska i form av teknisk sökmotoroptimering. Det visar sig också om man söker efter Excel- och Adobe-kurser, att det är rätt svårt att hitta Roda i sökresultaten. De får väl gå sin egen kurs, och sedan se vad de kan göra åt sajten innan de drar sig tillbaks till Malta.

Nåväl. Snyggt hittat av Rundkvadrat hur som helst. Och en bild att spara på.