Kan vi inte bara fixa nolltaxa?

Jag kan, för mitt liv, inte förstå varför det ska vara så komplicerat att åka med SL. Att kontantbiljetterna försvann var bra för bussförarna, men i det läge vi är i nu, när det inte går att oplanerat ta en buss utifrån en hållplats på Norrtäljevägen, utan att ha förberett sig dagar i förväg, det håller bara inte.

De förändrade villkoren för SL-biljetterna är det värsta exemplet över huvud taget, och när det idag, dessutom visade sig att vem som helst, med ett oregistrerat kontantkort, kan använda sig av någon annans identitet, och därmed låta någon annan betala, så borde det vara dödsskottet för ytterligare ett trasigt system.

Läs mer om hur identitetsstölderna går till på Aftonbladet.se.

Enligt både SL och PayEx, som sköter betalningsdelen av systemet, kontrolleras personnummer mot vem som står registrerad på mobilabonnemanget – efter ett tag.

Men när Aftonbladets reporter registrerar ett helt anonymt kontantkortsnummer, väljer faktura som betalsätt och kopplar numret till en kollega är det inga problem att köpa en SMS-biljett för 36 kronor. Färdbeviset hamnar i den anonyma telefonen – och fakturan på en adress i Stockholm.

Sedan är det ”bar å åk”.

Jag är inte en förespråkare av varken identitetsstöld eller plankning, men jag ställer mig helhjärtat bakom Planka.nu:s kampanj för nolltaxa i kollektivtrafiken.