Kolla hastigheten på bredbandet och sätt press på leverantörerna

Jag har jobbat alldeles för intensivt de senaste veckorna och hade helt missat lanseringen av Bredbandskollen.se. Jag har tidigare, med skiftande resultat försökt använda TP/Test, programvaran bakom sajten. I bägge fall handlar det om att mäta hur snabb anslutning man egentligen har – såväl vid nedladdning som vid uppladdning.

DN skriver idag om Erik Hellsten som har lyckats få sin bredbandsleverantör Bredbandsbolaget att sänka priset på tjänsten han köper, eftersom han, trots att han betalar för 24 Mbit per sekund bara lyckades komma upp i 5 Mbit per sekund. (Det är för övrigt exakt samma hastighet som jag mäter med Bredbandskollen.se.)

När han klagade hos leverantören och använde deras mätmetoder kunde han tvinga upp anslutningen i 10 Mbit per sekund, vilket alltså var långt ifrån de 24 Mbit per sekund som han betalade för.

Efter en långdragen strid med Bredbandsbolaget och en ARN-anmälan, har betalar han nu istället för 8 Mbit per sekund. Fortfarande lite tveksamt om ni frågar mig, men Erik verkar nöjd med uppgörelsen. Frågan är väl nu hur nöjda bredbandsleverantörerna blir när fler börjar komma med klagomål på diskrepansen mellan den hastighet man betalar för och den hastighet som faktiskt levereras.

——–

IDG skriver att Bredbandskollen inte är något säkert verktyg.