Kolla inlänkar med Yahoo! Site Explorer

Yahoo! Site Explorer har gått i graven som en del av överenskommelsen mellan Yahoo! och Bing, där Yahoo! lovade sluta med sök. Det är riktigt tråkigt, men inlägget får ligga kvar här ändå, som en påminnelse av flydda tider.

____________________________________________________

Yahoo! Site Explorer är ett otroligt festligt verktyg faktiskt, och fullkomligt nödvändigt om man vill kolla upp vilka länkstrategier ett företag använder. Den som står i begrepp att upphandla sökmotoroptimering bör absolut använda det för att kolla upp vilka inkommande länkar den egna sajten, de värsta konkurrenterna och kanske framför allt SEO-företaget och dess befintliga kunder har.

Uppdatering 19 november 2007: Uppföljning av innehållet i det här inlägget finns i artikeln Google-resultat för sökmotoroptimering 2007-11-16.

Det ger en snabb överblick över hur konkurrenter och sökmotoroptimeringsföretag arbetar med länkar. Enklast är det kanske att börja med SEO-företagen själva, eftersom deras egen länkstrategi snabbt avslöjar hur de kan tänkas arbeta med de sajter de tar sig an. Dessutom kan man ibland även hitta andra av företagets kunder den vägen, och se hur det går för dem i sökresultaten.

Så här gör man:

  1. Gå till http://siteexplorer.search.yahoo.com/
  2. Skriv webbadressen (URLen) till den sajt du vill kolla upp.

    Du kan antingen skriva adressen till en sida eller underkatalog, eller till själva domänen (t.ex. http://www.lindqvist.com/ eller http://www.lindqvist.com/)
  3. Klicka på Explore URL

    Nu visas en lista över samtliga sidor som Yahoo! känner till på adressen du angav.
  4. Klicka på länken Inlinks högt upp på vänster på sidan.

    Nu visas en lista över alla inkommande länkar som Yahoo! känner till och som pekar mot den sida du skrev in i sökrutan.Du kan välja mellan att visa interna och externa länkar samt länkar till just den sida du skrev in eller till hela domänen.

Kolla upp lite olika sajter

Sedan är det bara att börja kolla upp hur länkstrategierna ser ut på lite olika sajter. Här har jag gjort färdiga sökningar på några svenska företag som arbetar med sökmotoroptimering:

Det saknas åtskilliga företag i den här listningen, antalet inlänkar ändras dagligen. Jag har främst utgått ifrån de företag som syns, antingen i den organiska listan eller bland annonserna, när man söker på de viktiga termerna kring sökmotoroptimering via Google, och kan ha hoppat över några. Kommentera gärna, eller kontakta mig så lägger jag till de företag som saknas!