Konst i pocketformat

Pocketshop och Månpocket är utan tvivel de två företag som har gjort mest för svenskarnas läsvanor under de senaste årtionden. Pocketshop genom att göra bra litteratur tillgänglig för människor där den behövs mest och Månpocket genom sin idoga pocketutgivning av åtta nya pockettitlar varje månad.

Nu återupprepar man årets succé där tre bildkonstnärer har anlitats för att formge var sin pocketbok i en begränsad upplaga. I år är det Jockum Nordström, Tilda Lovell och Linn Fernström som har gjort omslagen till Olycksfågeln, Mannen som dog som en lax samt Ett välsignat barn av författarna Camilla Läckberg, Mikael Niemi respektive Linn Ullman. De tre böckerna säljs till normalpris i utvalda Pocketshop-butiker, signerade av respektive konstnär.

Det är inte alla förunnat att ha ett konstverk i numrerad upplaga av någon av dessa tre konstnärer hemma idag, och förra årets tre releaser gav stort återklang i såväl bokläsarkretsar som konstkretsar.

Ett mycket lyckats sätt att marknadsföra litteratur och samtidigt göra det möjligt för vanliga människor att köpa konst som annars skulle vara alldeles för dyr för dem.

Alla gillar förstås inte konstpocket-projektet. Det finns till och med konstnärer som anser att denna allians mellan konsten och den kommersiella pocketboken är direkt upprörande. Men jag har faktiskt lite svårt att förstå den kritiken.

Jag tycker att det är ett bra initiativ av Månpocket, och en smart marknadsföringsåtgärd av Pocketshop.