Köpa länkar känns så… 2007?

Sökmotoroptimering handlar om så mycket mer än länkköp. Särskilt idag. Och när jag läser en bloggpost hos Sokmotorkonsult.se som under rubriken Pagerank och Pris behandlar strategier vid länkköp kan jag kanske, med lite god vilja, betrakta det som ett länkbete från Magnus sida, men härifrån kommer det baske mig ingen gratislänk in till den texten! (Ändring: Jag har visst länkat eftersom diskussionen i kommentarerna nedan blev obegriplig annars, utom för de närmast sörjande.)

Önskar att Magnus äntligen ville slå på kommentarsfunktionen så att man kunde svara direkt på sajten istället. Nu tar jag efter Bernt Johansson som även han kände sig tvungen att kommentera på sin egen blogg istället. Då handlade det om domännamnets betydelse.

Jag har alltid tyckt att länkhysterin har varit överdriven. Det har bytts länkar (och jag har varit med och bytt). Det har sålts (och så har även jag vid enstaka tillfällen) och därav kommer att det har köpts. Men nu har otaliga signaler från Google påvisat hur riskabelt det är att sälja och köpa länkar i för stor omfattning. När nu Google har två svenskar på plats för att manuellt hantera skandinavisk webbpsam så blir risken än störe. Jag skulle inte vilja befinna mig i länkköparsvängen i dessa dagar.

För länkarna behövs fortfarande. Tro inget annat. De behövs, och de är avgörande för indexering, för placering, för hur din sajt grupperas och i slutändan för hur sajten placeras i sökresultaten. Varje inkommande länk är fortfarande en röst på den sida som får länken, och det är fortfarande så att vissa sajters länkar räknas som viktigare än andras. Men som sajtägare handlar det först och främst att se till att ha en sajt som någon vill länka till. Det är inte med länkhandel man påbörjar sitt sökmotorarbete!

Modern sökotoroptimering handlar, tycker jag, om att hålla ögonen på att sajten aldrig, i något som helst formgivningssteg eller innehållssteg gör någonting som är dåligt för sökmotorplaceringarna. Att varje kampanj utformas så att den kan komma att dra till sig spontanlänkar, att varje marknadsaktivitet har ett viralt inslag, att varje sida som skapas på sajten har ett eget värde.

Det bästa tror jag faktiskt är att helt glömma länkbetet helt och hållet och att koncentrera sig på att göra en så vansinnigt bra sajt som möjligt och sedan se hur den sakta börjar dra till sig nya länkar alldelse spontant. Arbeta med hög redaktionell frekvens och bra redaktionellt innehåll så löser det sig!

Och i väntan på alla de där spontanlänkarna då? Jamen gör som vi alltid har gjort. Anmäl sajten till KTHNOC-katalogen, till ODP, och se till att Hitta.se lägger in din länk på sidan (och länka sedan till din Hitta-sida för vägbeskrivning). Starta en blogg, länka från en annan sajt som du startar samtidigt… och fortsätt och fortsätt att fylla på med bra material!

Det finns alltid bra sätt för en kvalitetssajte att få bra länkar. Faktiskt finns det fler än för en skräpsajt med stor plånbok, och oftast är det enklare dessutom.