Koppla förbi startspärren på Renault Scenic

Alla modernare Renault-bilar har en inbyggd startspärr som gör att man måste låsa upp bilen med centrallåset för att kunna starta bilen. Om man bara låser upp manuellt så blinkar en retsam röd lampa på instrumentbrädan och motorn vägrar att starta. (Jag tror att det är bensinpumpen som kopplas ur.) Det här är en jättebra funktion eftersom det gör bilen väldigt svårstulen. Man måste helt enkelt ha rätt nyckel för att kunna få igång den.

När startspärren går sönder (eller startnyckelns elektronik blir blöt) så kostar det tokmycket pengar att programmera ett nytt nyckelpar. Vår ena nyckel till vår Renault Scenic pajade redan sommaren 2000 då den hamnade i en vattenpöl och nu strax före jul 2009 så slutade IR-mottagaren helt att fungera i bilen. Julhelg, vinterväder och mellandagar innebär att det är i stort sett omöjligt att komma fram till Bilia ens för att få en prisuppgift på vad det kostar att få en ny startspärr. Därför bestämde jag mig för att ta reda på hur man kopplar förbi startspärren istället. Jag tänkte här skriva en manual som gör det en smula lättare för er andra att göra samma sak om olyckan är framme och som gör att jag har en säker källa att följa nästa gång jag själv behöver det.

Innan du börjar. Följande behövs för att koppla förbi startspärren

  1. Startnyckeln
  2. En liten stjärnmejsel
  3. En dator som kör Windows på något sätt
  4. Papper och penna
  5. En Renault med trilskande startspärr

Steg 1 – skruva upp startnyckeln

Med en liten stjärnmejsel (eller en kniv) skruvar du upp den lilla skruven på startnyckeln. I bottenplattan (den del som inte innehåller elektroniken) finns två rader siffror instansade eller fastklistrade på en remsa (beroende på modell).

Anteckna den undre radens siffror. Den kan se ut som SR725 till exempel. Skruva sedan ihop nyckeln igen så du inte tappar bort några delar. I bilden ser du var siffrorna står. (Jag har dolt en av mina siffror.)

Steg 2 – Ladda ner och packa upp kodprogrammet

Ladda ner den här filen: Renault-Immo-Test-Kit.zip Gör det från en PC som kör Windows. Lösenordet för att dekomprimera ZIP-filen är reman. Filen kan också laddas ner från den här sidan.

I den dekomprimerade mappen finns ett textdokument och en exe-fil med namnet renault.exe. Jag har använt den utan att något skadades och fick faktiskt inte ens någon varning från antivirusprogrammen.

Steg 3 – Kör renault.exe för att få fram upplåsningskoden

I det här steget ska du starta programmet renault.exe för att få fram en upplåsningskod som du sedan ska använda ute i bilen.

  1. Starta programmet renault.exe
  2. En grön skärm visas med texten Enter Password:
  3. Skriv in lösenordet Trantir
  4. Programmet skriver Enter Vehicle (ex B56C):
  5. Skriv in modellen. I mitt fall Megane Scenic
  6. Programmet skriver Enter Key Code
  7. Skriv in siffrorna från nyckeln.
  8. Programmet skriver ut öppningskoden med röd text. Det är en fyrställig kod, t.ex. 9871. Skriv upp den.

Så här ser skärmen ut när det är klart. Jag har dolt några av mina vitala kodsiffror.

Steg 4 – Ut till bilen

Gå ut till bilen och vrid om startnyckeln. Den lilla lampan blinkar i snabb takt. Ta fram lappen med den fyrställiga koden. Nu följer en sekvens som det är viktigt att du följer i exakt rätt ordning. Du ska trycka in centrallåset och vänta det antal gånger som siffrorna i koden anger. I vårt exempelfall (9927) ska man invänta att den har blinkat 9 gånger och sedan 9, sedan 2 och sist 7 blinkningar.

  1. Tryck in den vänstra delen av centrallåset och vänta tills lampan har blinkat 9 gånger (så många gånger som den första siffran anger).
  2. Släpp hastingt upp centrallåsknappen och tryck genast in den igen.
  3. Räkna blinkningarna igen tills lampan har blinkat 9 gånger (andra siffran i koden)
  4. Släpp återigen upp centrallåsknappen och tryck genast in den igen.
  5. Räkna blinkningarna igen tills lampan har blinkat 2 gånger (tredje siffran i koden).
  6. Släpp ännu en gång upp centrallåsknappen och tryck genast in den igen.
  7. Ränka till det antal blinkningar som den fjärde siffran anger (i vårt exempelfall sju gånger).
  8. Släpp upp knappen och tryck in den en sista gång.
  9. Lampan lyser nu med ett fast rött sken.

Färdigt – Sarta bilen!

Nu är det färdigt och du kan starta bilen. Men, du måste upprepa proceduren varje gång du ska starta bilen. Men det kan det vara värt om du vill spara några sköna tusenlappar. Lycka till!

Skriv gärna en kommentar nedan om någonting har blivit tokigt i beskrivningen eller om du upptäcker någonting som jag inte har beskrivit.

Källor: Den källa jag framför allt har följt är forumtråden på http://www.renaultforums.co.uk/archive/index.php/t-18820.html som tyvärr är ett forum som tidvis har legat nere. Länken till nedladdningfilen var tyvärr felaktig i den texten och med tanke på att den har flyttats tidigare har jag valt att dela med mig av den härifrån så att den blir lättare att hitta i framtiden.