Köpta länkar i tidningar fällde Interflora UK

Torsdagens och fredagens stora snackis i SEO-kretsar var att Interflora försvann helt spårlöst ur Googles sökresultat för UK.

När man tittade närmare på Interfloras webbnärvaro så fanns massor av märkligheter. Från det faktum att sajten ägnade sig åt klassisk keyword stuffing (ordet flowers tre gånge i title-texten t.ex), märkligt namngivna kataloger som antydde viss cloaking, till att de hade mängder av rena dörrsidor för återförsäljare och hela white lable-sajter som idag har tagit deras plats i sökresultaten. De har också haft en kampanj mot bloggare där blommor har skickats ut mot bloggposter.

Allt sammantaget, en rätt komplex situation, men den ende som egentligen har kunnat sätta fingret på vad som var den springande punkten som fick Google att reagera så starkt är Anthony Shapley som arbetar hos David Naylor som levererade en riktigt intressant analys av vad som egentligen hände.

Anthony Shapley visar i sin bloggpost att det högst troligen var köpta länkar hos brittiska tidningar som fällde Interflora och utgår ifrån den här tweeten från Matt Cutts:

Reminder: Google’s guidelines on paid links that pass PageRank also apply to ”advertorial” pages. See http://goo.gl/PhwsY for more info.

Länken går till Googles påminnelse på webmasterbloggen om vådan av att sälja länkar som skickar länkkraft och Anthony Shapley var snabb att göra kopplingen till det faktum att brittiska tidningar, i den senaste PageRank-uppdateringen, nästan samtliga förlorade nästan all sin offentliga PageRank (se även tabellen nedan), i en ovanligt tydlig signal från Google.

 

Även om detta i sig inte är nog för att Interflora skulle förlora sin närvaro, så kan man tänka sig att Google manuellt tog och bestraffade det företag som hårdast hade utnyttjat tidningarnas länksäljande.

Det är tur att svenska tidningar har tagit till sig av de varningar som jag och andra har utfärdat mot denna typ av länksäljande, och lagt till nofollow på länkar eller i sidhuvud. Det är en bra säkerhetsåtgärd för att skydda både sig själva och sina kunder faktiskt.

Jag har lånat datat i tabellen nedan från Anthony Shapleys bloggpost.

[table id=3 /]

Bra läsning för marknadsavdelningarna på de tidningar som ofta är sugna på att öka intäkterna genom att sälja placerat material, eller hur?

Se även: Search Engine Land