Kunden som retar gallfeber på Hewal Företagsrådgivarna

Hewal Företagsrådgivarna – ännu ett exempel på hur det går när man hotar sina kunder.

Under året har Hewal Företagsrådgivarna seglat upp som ett nytillskott bland de företag som har som affärsidé att lura in sina kunder i långa avtal som inte går att ta sig ur. Telefonsäljare på Hewal ringer upp nyblivna företagare och erbjuder tre månaders ekonomisk och juridisk rådgivning för bara 299 kronor. Dessutom ingår det att man får annonsera i deras nyhetsbrev och på så sätt nå flera tusen andra nyblivna företagare. Ett bra erbjudande som det är svårt att tacka nej till. Ett riktigt pangpris – för Hewal Företagsrådgivarna i alla fall. För hur många företagare hinner ens lyfta telefonen och ringa upp Hewal under sina första tre månader som företagare? Det är ju då man arbetar som mest frenetiskt med sin affärsidé, flyttar in på ett kontor, fixar och trixar och jobbar häcken av sig dygnet runt.

När de tre månaderna har gått kommer det plötsligen en räkning på 400 kronor för en månads medlemsskap i Hewal. Och för många företagare är nog denna räkning den första gången som de känner ett behov av att ringa till en ekonomisk företagsrådgivning. Det visar sig nämligen att man, redan en månad in i provabonnemanget, måste säga upp tjänsten för att inte få en automatisk bindningstid på ett helår! (Förtydligande: Uppsägningstiden är en månad och man ska därför ha sagt upp abonnemanget inom två månader från att det aktiverades.)

Joacim Ståhl tyckte inte att deras försäljningsmetoder var renhåriga och bloggade om det med rubriken Hewal Företagsrådgivarna ”lurar” småföretag. När Hewal började lägga positiva kommentarer om sig själva under förespegling att de var nöjda kunder skrev han även en uppföljningspost. Kommentarerna till dessa båda bloggposter är väldigt talande, och har stora likheter med den långa, långa kommentarstråden till min egen text om företaget Yellow Register.

Nu har det gått så långt som att Hewal Företagsrådgivarna hotar att stämma Joacim Ståhl för förtal. Det är het luft och hot, men man har dessutom gått ut till frågande kunder med informationen att man har ”inlett en juridisk process” mot Joacim.

Det finns en samling företag som ser alldeles färska företare (allra helst sådana med enskild firma) som ett lätt byte. Man kommer med ett bra erbjudande, och litar sedan på företagarens ovana vid att ingå avtal som just företag. Just i Hewal Företagsrådgivarnas fall är det väl en smula ironiskt att ett företag som har som affärsidé att hjälpa företag i ekonomiska och juridiska spörsmål använder sig av avtal som det krävs vana vid avtal för att förstå…

Yellow Register är ett annat välkänt exempel på detta sätt att skaffa och hantera kunder. Deras säljare ringer upp nyblivna företagare och erbjuder dem en gratis hemsida – något som väldigt få säger nej till. Strax därefter börjar räkninarna för kringtjänsterna till gratissajen komma och efter ett år upptäcker kunderna att de är fastlåsta i ett tvåårigt kontrakt som är väldigt svårt att krångla sig ur.  Här på bloggen håller kunder som känner sig lurade av Yellow Register på att samla ihop sig till en grupptalan mot företaget och deras marknadsföringmetoder.

Hewal Företagsrådgivarna har, har förutom telefonsäljandet och fastbindningen i avtal, kanske inte så mycket annat gemensamt med Yellow Register (Hewal har, till skillnad från Yellow en mängd matnyttig information på sin sajt och sin blogg). Jo en sak till. De tillhör bägge gruppen av företag som inte har anpassat sig till det nya informationsklimatet på webben. Där hamnar de tillsammans med bland annat UPS och Compro Media. Dessa fyra har stora problem med hur de framstår när man söker efter dem på Google:

Jag tillåter mig här en tidig nyårsspaning. Jag tror att marknaden för företag som åtar sig att städa upp i oönskade sökresultat kommer att öka under nästa år. Det kommer att vara en intrikat verksamhet som innefattar klassisk sökmotoroptimering, rådgivning kring sociala medier, hjälp med företagsbloggande, konsulting i kundbemötande, PR-rådgivning och inte minst medling mellan företag och deras missnöjda kunder. Det påstås ju att UPS kanske förlorar 120 000 kronor om dagen på att Dans bloggpost om UPS hantering av momsen ligger tvåa i sökresultatet. Jag vet inte alls om det är sant. Men är det det så kan det nog vara värt att lägga ner ordentligt med pengar på att rätta till den upkomna situationen (och ändå kan lösningen vara så enkel som att man tar en lunch med den drabbade och ber om ursäkt).

I det nya informationsklimatet är det öppenhet och transparens som gäller. Det är upp till alla andra att anpassa sig. Det går inte att skrämma någon som har smakat på transparensens fördelar till tystnad igen.

Läs mer om The Advertiser och Hewal Företagsrådgivarna:

Uppdatering 20 december 2008

Nu några dagar senare har den sociala bloggvärlden skapat ytterligare en hoper inlägg i frågan. Många av dem syns här under, bland kommentarerna. Jag vill gärna lyfta fram inlägget från Next Generation Internet, med rubriken Hewal Företagsrådgivarna – Nej tack, eftersom den är ett exempel på den moteld som Hewal nu anlägger för att återta kontrollen i frågan.  Den innehåller bland annat exempel på det mailsvar som Hewal skickar till potentiella kunder som frågar om Joacim Ståhls negativa omdöme om dem.

Många har påpekat att första sidan i Google nu, förutom förstaplatsen, domineras av kritiska blogginlägg när man söker på Hewal eller Hewal Företagsrådgivarna (eller Hewal Företagsrådgivning). Det som är riktigt intressant är vad som händer när man fortsätter till andra eller till och med tredje sidan av sökresultaten på Google.

Dels domineras även dessa sidor numera av kritiska bloggar samt webb 2.0-tjänster som replikerar, samlar ihop och länkar till dessa bloggar. Men den som tittar noga efter kan också börja ana att Hewal är medvetna om problemet och har bestämt sig för att söka sig till bloggverktygen för att ta strid om sökresultaten kring sitt eget namn. Det är mycket intressant faktiskt. Så intressant att det är värt en egen bloggpost.

Se även vad kunder tycker om Hewal Företagsrådgivarna på Reco.se.

Uppdatering 2: Hewal har bytt namn till Rådgivarna för företag i Norden.