Kvalitet och förtroende – vad ger din sajt för signaler?

Under senare tid har det blivit klart att Google tittar på mer än bara antalet länkar och innehållet på sajten när den värderas i sökresultaten. Man har öppet pratat om begreppen trust och signs of quality. Samtidigt har det nyligen framgått att Google har ökat antalet variabler som används vid sammanställningen av sökresultaten. Förut sade man att de tog hänsyn till 100 olika variabler. Idag går Google själva ut med att de tar hänsyn till fler än 200 ”signaler”. Skärmdumpen nedan är från en presentation av Eric Schmidt från Google Press Day i maj 2006.

Resten av presentationsbilderna finns här.

När Eric Schmidt talar om signaler så pratar han absolut inte bara om saker som title-taggar, code-till-text-ratio och urlars utseende. Den typen av variabler räcker helt enkelt inte till.

Det har naturligtvis spekulerats vilt om vilka dessa 200 signaler kan vara. Jag tror att trovärdighet, förtroende och länknätverk är några av de viktigaste punkterna. Med länknätverk menar jag inte antalet inkommande länkar, utan sammansättningen på nätverket som levererar länkar till sidan. Jag tror också att rovärdighet (trust) och kvalitet (signals of quality) har blivit allt viktigare signaler i Googles bakomliggande algoritm. Både för sidan som vi vill få att ranka och för sidorna som länkar till den. PageRank utgör förstås fortfarande en del av algoritmen, men TrustRank är viktigare. Med TrustRank avser jag vilket förtroende de länkande sidorna har satt i relation till den länkade sidan.

Den kända delen av TrustRank finns formulerad i Hilltop-dokumenten, den bakomliggande argumentationen till Googles patentanasökan från några år sedan. Men jag är alltmer övertygad om att Google idag även tittar på andra kvalitetsfaktorer. Frågan är bara vilka.

Peter Da Vanzo på V7n.com har i en kommentar framkastat teorin om att Google skulle kunna använda sig något som liknar de riktlinjer som skolor och universitet sammanställer för att uppmuntra studenterna till källkritiskt granskande av webbsidor. Här är här är ett exempel från Berkely. I Sverige har Skolutveckling gjort en liknande guide till källkritiskt granskande av webbplatser. Den är tyvärr alls inte lika omfattande.

Jag är böjd att hålla med Peter Da Vanzo. Många av dessa enkla källkritiska faktorer går faktiskt att automatisera, åtminstone om man, som google har tillgång till åtskilliga terrabyte data, och enkelt kan jämföra samtliga sidor från en enskild sajt oavsett hur stor den är.