Matt Cutts ger responsiv design +1 ur ett SEO-perspektiv

Responsiv design har hyllats av en enig kår av sökmotorexperter, och det är därför föga förvånande att även Googles Matt Cutts lyfter fördelarna med responsiv webbdesign framför den äldre varianten att ha en separat mobilsajt med andra URLar (och ofta en helt separat sajtsruktur). Anledningen är förstås att en responsiv sajt har exakt samma URLar till de sidor som man får på en skrivbordsdator som man får i mobilen.

Där en sajt som har en separat mobilversion (m.lindqvist.com) får dubbla uppsättningar URLar får en responsiv sajt alltid samma URLar. Den stora fördelen med detta är att man slipper att fundera på vilka sidor som Google ska få indexera och vilka som ska få länkarna vid social delning.

Det som Matt Cutts inte nämner i den korta videon är den tredje varianten att hantera mobila enheter på, vilket är att faktiskt arbeta med mobilteman, som ger samma URLar och samma innehåll, men som stuvar om innehållet baserat på vilken typ av enhet besökaren använder. Denna tredje väg har ofta visat sig vara framgångsrik på de sajter som använder den, men är också väldigt mycket mer krävande när det kommer till underhåll av sajten, eftersom alla formändringar och inte minst mycket av innehållsarbetet måste göras flera gånger.

En responsiv form innehåller dock ofta upp till sju olika lägen (tänk retina-skrämar, stora skärmar, mindre skärmar, liggande surfplattor, stående surfplattor, liggande mobilskärmar, stående mobilskärmar och inte minst mobilskärmar i väldigt olika storlekar…) så man ska på inga sätt tro att en responsiv sajt kräver mindre utvecklingsarbete.

Egentligen är den enda faran med responsiva sajter är att de blir långsammare eftersom en del innehåll hämtas flera gånger för att kunna anpassas i klienten. Detta nämner Matt Cutts i förbigående i slutet av videon.