Med skallen full av tankar

Hjärnan är fortfarande i spinn efter gårdagens fantastiska upplevelser på TEDx Stockholm. Det är otroligt svårt att sammanfatta just nu. Höjdpunkterna var så många, och det är i kombinationerna av de olika föreläsningarna som det verkligt intressanta uppstår. Jag är väldigt långt bort från att sammanfatta dagen och den här bloggposten kommer nog troligtvis bara betyda något får de som var på plats på IVA igår.

Det var förstås fantastiskt att se Hans Rosling live. Den upplevelsen slår faktiskt allt annat under dagen. Men många av de andra föredragen har väckt fler tankar hos mig. David Bismarks föredrag om ett helt revideringsbart röstsystem känns så självklart. Varför gör man inte redan så? Johan Rockström gav oss en förhandstitt av en rapport om klimatforskning som om några veckor kommer att ge stora förstasidesrubriker. Framför allt när man kombinerar budskapen i dem. Det är det som sätter hjärnan i spinn…

Mest häpnadsväckande och allra mest svårtolkat var egentligen Alexander Lerviks föredrag om 3DP-tekniken. För vad händer när vi flyttar tillverkningsindustrin från Kina och hem till våra egna kvarter. Är det en sorts återgång till en preindustriell kultur vi ser. Gör detta hela den industiella perioden som inleddes av Spinning Jenny till en liten obetydlig parentes? Hur sätter man in en utveckling där vi själva kan ”skriva ut” många av de produkter som idag tillverkas i fabrikerna kring Nantong i problemen kring klimathotet? Hur intressant blir inte materialåtervinning när vi själva har vår egna processindustri i källaren. Hur långt klarar sig imaterialrätten när allt som behövs är en CAD-ritning för att själv kunna framställa ett matsalsmöblemang?

Men det som allra mest har upptagit mina efterhandsdiskussioner har varit Dan Pinks föreläsning om det felaktiga i ekonomiska incitament som motivator. Vi som har läst Freakonomics vet redan hur tokigt ekonomiska repressalier kan slå, men här får vi alltså bevis för att ekonomiska incitament i form av bonusar kan vara rent kontraproduktivt. Dan Pinks föreläsning medan jag fortsätter att försöka samla tankarna:

För mig som nästan alltid har kärlek och glädje som främsta motivation i mitt arbete och har väldigt svårt att motiveras rent ekonomiskt känns Dan Pinks föredrag som en bekräftelse faktiskt. Skönt att få siffror och hårda data som bevis på att jag inte är så udda som jag ibland har känt mig.

Som sagt. Jag återkommer med en längre redogörelse från dagen när hjärnan har lugnat ner sig en smula.