Mediaanalys – med rötterna i Altus

Dagens Media rapporterade igår att de tre nyckelpersoner som nyligen lämnade ökända sökmotoroptimeringsföretaget Altus nu startar bolaget Mediaanalys som, enligt artikeln, blir en direkt konkurrent till sina tidigare arbetsgivare.

Kul att det rör sig i Kalmar, staden som måste ha flest sökmotoroptimeringsföretag per capita i Sverige.

Men när vice VD, teknikchefen, och säljcoachen stiger av från ett företag och startar en konkurrerande verksamhet kan man knappast vänta sig att man kommer att förnya varken affärsmetoder eller metoderna som används för sökmotoroptimering.

Vi kan alltså vänta oss ytterligare ett företag på marknaden som likställer sökmotoroptimering med att se till att ett företags förstasida placerar sig bra på Google för ett begränsat antal sökord.

Mediaanalys lovar visserligen, på sin sajt, att följa Googles riktlinjer, och det är ju gott och väl. Men jag tvivlar i dagsläget på att man kommer att kunna utföra någon verklig sökmotoroptimering. Särskilt efter att ha tittat igenom de kundreferenser man länkar till. Naturligtvis beroende på vad man läsar in i begreppet sökmotoroptimering.

Lämnade på grund av personalpolitiken

I Dagens Medias artikel citeras Altus tidigare vice VD Marcus Everflod när han ger anledningen till att han tillsammans med teknikchefen och säljcoachen lämnar Altus:

– Jag och ett antal andra personer i ledande befattning har sagt upp oss med omedelbar verkan. Det är ett ganska stort beslut, så det är inte utan orsak. Vi ställer inte upp på huvudägarens sätt att hantera personalen.

Detta stämmer väl in på de rykten som på senare tid har florerat om spärrade och avlyssnade telefoner och en allmän paranoia gällande den egna personalen.

Mediaanalys hamnar, i och med att de på detta sätt går ut med nyheten om att de startar en konkurrerande verksamhet, omedelbart i konflikt med Altus VD och ägare John Eriksson. För oss som följer den oändliga dokusåpan kring Altus väntar därför med all sannolikhet nya pajkastningar på forum och i branschpress som rapporterar om sökmotoroptimeringsbranschen.

Tre SEO-företag i Kalmar

Lilla kalmar har i och med detta minst tre företag som konkurrerar om liknande kunder inom sökmotoroptimering: Altus, Mediaanalys och e-mind – alla med en gemensam bakgrund hos Altus. E-mind är troligen det minst högljudda av dessa tre företag, men besitter den största kunskapen om SEO och framför allt SEM i Kalmar (och är det enda som jag med gott samvete kan länka till).