Alex Schulman

Jag har inte sagt så mycket om vilka huvudmotståndarna i projektet kring Johan Ripås sökresultat är. Det hör liksom till. Det är som med hunduppfostran eller KBT. Man ignorerar oönskat beteende.

[uppdatering 19/3] Jag döper om det här inlägget. Jag har just pratat med Alex Schulman och förklarat vad som är min inblandning i dokumentären Du är googlad. Han har också fått säga sitt om Johan Ripås och han meddelade samtidigt att han har raderat sitt inlägg. Det har under dagen gått om alla andra träffar i sökresultatet, men eftersom det har tagits bort från Aftonbladet.se kommer det nu om en stund att försvinna även från Google-resultatet. Det borde innebära att @bingmert återigen kommer att inta förstaplatsen och att http://johanripas.se kommer att landa på andraplatsen. [/uppdatering]

Men faktum är att jag inte har en aning om vem den ena är (källskyddet ligger djupt rotat hos Johan) och Alex Schulman är såpass ökänd att vem som helst som följt sökresultaten har kunnat se att det är han som är den andre. Men idag skrev Alex Schulman en bloggpost som jag inte kan låta bli att ta upp här. Av förklarliga skäl tänker jag inte länka till den men det är inte så svårt att hitta den via Aftonbladets bloggplattform. Istället har tagit en skärmdump av texten. (Och eftersom Alex Schulman idag blockade mig på Twitter så kan vi heller inte diskutera det hela på ett normalt sätt.)

Här har vi ett centralt citat ur Schulmans bloggpost:

Jag har inte tänkt på Johan Ripås på många år. Men häromdagen fick jag ett mejl från en journalist som undrade om jag hade någon kommentar till att denne Ripås nu gör ett SVT-program om att ”tvätta sina Google-resultat”.

Jag tror att journalisten i fråga var Torbjörn Sassersson (som också arbetar med reputation management), som idag publicerade en intervju med Alex Schulman där han, i föga journalistisk anda, låter Alex Schulman stå helt oemotsagd utan ett uns av källkritik. Bland annat säger han detta:

– Han har ju fortfarande inte bett om ursäkt. Skulle han göra det skulle jag säkert acceptera den. Det är ju inte så att jag för en sekund går runt och funderar på Johan Ripås. Men jag såg i någon notis att han hade ett tv-projekt där han skulle ”tvätta” bort sina Google-resultat. För någon sekund övervägde jag att skriva ännu ett inlägg om hur han ljög och på vilket sätt han är en ohederlig yrkesman, men jag lät sedan bli.

Han lät inte bli så himla länge direkt. Det är nu möljligt att Alex Schulman inte går runt och tänker på Johan Ripås varje sekund, men att det var flera år sedan han tänkte på honom sist är inte bara en underdrift, utan snarare en ren lögn. Det räcker med att göra en vanlig Google-sökning efter site:twitter.com/alexschulman johan ripås för att se hur det egentligen ligger till (skärmdump här eftersom resultatet säkert kommer att förändras).

Under 2011 kom Alex Schulman att tänka på Johan Ripås åtminstone sju gånger. Åtminstone är det så många gånger som han har twittrat om honom. Vi tar dem i omvänd datumföljd tror jag.

Den senaste tweeten om Johan Ripås från Alex Schulmans konto skrevs den 12 oktober 2011 och handlade faktiskt inte om mycket annat än om Johan Ripås:

Någon månad tidigare hade Alex Schulman upptäckt att Johan Ripås fanns på Twitter:

Jag vet inte vad det var som gjorde att Alex Shulman kom att tänka på Johan den första augusti i fjol, men han kände ett behov av att fråga omvärlden:

Den 21 februari, när Johan Ripås förra dokumentär, Säljsekten, sändes, blev det fyra tweets på temat.

Vet ni vad jag hoppas nu? Jag hoppas att någon lägger upp den där dokumentären Knarkfeber på YouTube.