När sökmotoroptimering blir en hygienfaktor

Igår satt jag och avslutade (den ordinarie) arbetsveckan med Dan Rasmussen över ett par öl. Som vanligt pratade vi webbutveckling, sökmotoroptimering och CRM-processer på webben. En av de saker vi var rörande eniga om var att sökmotoroptimering i klassisk mening i framtiden kommer att vara en naturlig hygienfaktor. Det kommer helt enkelt att ingå i leveransen från webbyggare av olika slag. Men samtidigt har den gångna veckans upplevelser visat att det är väldigt långt kvar tills webbyråerna börjar begripa sig på ens de grundläggande hygienfaktorerna för att bygga in sökbarhet på en sajt.

Alla webbyråer som läser detta: Kontakta mig, så kommer jag och föreläser i frågan! För ni vill väl inte hamna på efterkälken?

Alldeles nyss dök en bloggpost upp i min Knuff-sökning efter sökmotoroptimering som gjorde mig ännu mer betänksam. Företaget Cazida Media erbjuder sökmotoroptimering för 1000 kronor plus moms per ”hemsida” med följande beskrivning av tjänsten:

Vi sökmotoroptimerar din befintliga sida för att få så bra träffar som möjligt i de stora sökmotorerna. Det gör det lättare för besökare att hitta dig och du syns bättre än dina konkurrenter.

Jag får god lust att kontakta fredrik om en jättesajt om pokerspel som en kompis driver, och som har utsatts för just den typen av brutal sökmotoroptimering som har garanterat honom plats 999 i Googles organsiska sökresultat. Det vore spännande att se hur Cazida Media skulle reagera. Nej Fredrik, först får du nog visa att du behärskar ens grunderna kring sökmotoroptimering på din egen blogg, innan någon tror på ditt erbjudande. Du kan ju börja med att läsa min bloggpost om sökmotoroptimering för wordpress för några tips. Sedan kan du ta dig an Cazida Media-sajten med sökmotoroptimeringsögonen på. Bättre än så kan du. Det är jag säker på!

För jag tror att erbjudandet är välvilligt utformat. Jag tror verkligen att Cazida Media tror att det räcker med drygt en och en halv arbetstimme för att sökmotoroptimera en sajt välvilligt beräknat på ett arvode på 600 kronor/h. Det tror däremot inte jag. Inte ens om det finns ett koppel kinesiska eller indiska länkbyggare inkopplade räcker denna slant särskilt långt, och om så är fallet har vi hur som helst fallit bort från termen sökmotoroptimering.

Däremot tror jag att SEO-branschen kommer att se väldigt annorlunda ut om ett par år. För det börjar bli dags för oss som vet vad som fungerar hos sökmotorerna att lyfta blicken och titta på vad som händer efter att besökaren har anlänt via sökmotorn. Och det är den analysen som kräver kunskap, inte bara om placeringar, utan även om CRM och informationsarkitektur i skön kombination. Framtidens sökmotoroptimering kommer att följa med besökarna in på sajten och börja optimera sajten efter besökarnas enskilda behov.