Nej, jag har inte begärt borttagning av sökresultat

När Google tvingades böja sig för den mycket märkliga EU-domen som ska garantera privatpersoners rätt att bli bortglömda i sökresultaten, så gjorde de det, på ett, numera, googligt sätt. Man skaffade ett formulär, sär man kan ange vilka sökträffar man vill bli av med för ett visst namn. Snabbt stod 70 000 europeer i kö för att rensa bort misshagliga träffar ur sökresultatet.

Och det är många svenskar som har begärt borttagning. Det märks, om inte annat på den lilla friskrivningstexten som visas längst ner på sidan när man söker från Google-domäner som ligger inom EU.

Fram till nu, har denna friskrivning, varit nog för att jag har avrått folk från att använda formuläret för borttagning av sökresulat. För texten signalerar ju, att här finns det sökresultat som kan synas någon annan stans. T.ex från Google.no eller Google.com, två länder som inte berörs av EU-lagstiftningen.

Men sedan några veckor tillbaka visas friskrivningstexten på snart sagt varje namnsökning som jag gör, inklusive min egen, och jag har verkligen inte begärt borttagning av några sökträffar.

Jag tror att detta beror på att det, i mitt sökresultat, finns sidor, som någon annan har begärt borttagning av, men inte för just mitt namn. Det kan t.ex röra sig om en sida med många kommentarer, där även jag kommenterat, men där någon, nu, kanske flera år efteråt har ångrat sin kommentar, som pga ett alltför svagt digitalt fotavtryck, ändå syns alltför bra i den personens sökresultat.

Sedan finns det förstås även exempel på namn som inte har någon friskrivningstext. Det rör sig vanligen om otroligt vanliga namn, som t.ex Anna Johansson.

Tryggheten i anonymiteten har därmed fått ett namn i min bok. Hon heter Anna Johansson.

Här begär du borttagning av sökresultat du inte gillar. Det är fortfarande ingenting jag rekommenderar, men om du står ut med att resultatet försvinner från europeiska sökningar, om än inte från amerikanska, och dessutom kan leva med att att det ändå syns att sökresultat har tagits bort, så kör.