Ni har väl inte glömt Universal Search?

Det var många år sedan Google presenterade sitt Universal Search nu, men det är, trots anpassning till kartor, Google Plus-anpassning och lokalisering av sökresultaten, i högsta grad, fortfarande en del av hur Google visar sökresultat för sökfrågor som de kan identifiera som namn, varumärken eller (populär)kulturella företeelser.

Till en början kom Universal Search till för att sammanföra resultat från Googles alla separata söktjänster. Idag är dessa olika söktjänster webbsök, bildsök, kartsök, videor, nyheter, diskussioner (forum), böcker, platser, bloggar, appar och patent. På Google.com på engelska finns även shopping, recept, flyg och hotell som egna söktjänster.

De bakomliggande orsakerna är fortfarande desamma. Google gillar att blanda olika typer av sajter i sökresultaten och de vet vilken kategori varje enskild sida främst hör hemma i. Det har skett många förändringar och  förskjutningar sedan Universal Search introducerade 2007 men jag tycker ändå att det står klart att man fortfarande, i de allra flesta sökningar, kan se, att Google viker platser för sajter av olika typ i sökresultaten.

Det vi ser, i nästan alla sökresultat är en mix olika typer av sajter. Här är några exempel på vad man kan olika sajtkategorier som man kan förvänta sig i de allra flesta sökresultat:

Naturligtvis gäller inte alla dessa olika sajttyper för alla typer av sökningar, och skulle de göra det så får inte alla plats i sökresultatet, inte ens i de fall då det fortfarande finns 10 träffar kvar för ett sökresultat (vilket det väldigt sällan gör när Google har identifierat ett varumärke numera). Å andra sidan finns det några kategorier som vi sällan ser i sessa sökresultatlängre, eftersom Google faktiskt aktivt motarbetar dem. Exempel på sådana är sökresultat från andra sökmotorer och klassiska länksamlingar.

Om det saknas träffar från någon kategori i den första gruppen kan man ofta utnyttja det, till att få in ytterligare en träff i sökresultatet. Och om det finns en träff från någon av grupperna i resultatet som man vill bli av med, så är det besvärligt och omständligt att lägga annat ivägen och på så sätt knuffa ner den sökträffen. Det går, men det är enklare och går fortare, om man kan ersätta en en träff från en annan, ur samma kategori.

Detta innebär att den som har en mindre smickrande sökträff från en stor nyhetssajt eller från ett stort forum kan bli tvungen att ersätta den sökträffen med en annan tidningsartikel eller med en annan forumtråd. Det behöver inte vara för evigt, men när Google väl har bestämt sig för att en forumtråd hör hemma högt upp i ett sökresultat, så måste den, för att släppa taget, bli ersatt av någonting liknande. Samma sak om du slåss mot en tidningsartikel från en stark tidning som har ditt namn i rubriken och i ingressen. Då måste den artikeln få konkurrens från en lika stark tidningsartikel.

Men, har du gott om tid på dig, kan arbeta brett med länkar, och inte har så starka tidningsartiklar och forumposter så är det förstås en annan sak. Då kan du länkbomba upp annat material över de jobbiga träffarna, förutsatt att du har tillräckligt bra material att få upp förstås. Det lönar sig föga att försöka pressan en Eniro-sida förbi en forumpostning på Familjeliv eller Byggahus. Och det är lika hopplöst att försöka knuffa en dåligt optimerad tidningsartikel, där ditt namn bara nämns i förbigående förbi en väloptimerad tidningsartikel.

Visst skulle jag tycka att det var betydligt mycket skönare om min Flashback-tråd förpassades till andrasidan i sökresultatet. Om inte annat för att slippa gliringar från branschkolleger.

Men faktum är att Flashback-tråden har fått ligga kvar för att jag ska kunna testa mina egna teorier om hur en namn-SERP byggs upp. Den bevisar min tes på ett riktigt bra sätt. De tidningsartiklar som skulle kunnat platsa i min topp-10 har, trots att de har fungerande och aktiva länkar, inte lyckats bita sig fast på förstasidan lika bra som Flashback-tråden, som får riktiga skitlänkar av okända antagonister då och då. I detta skiljer sig min Flashback-tråd från andras.

Men mina belackare har säkert rätt. Jag borde ta bort den snart. Jag har faktiskt bevisat min tes redan.

Det är dags att jag, på riktigt, engagerar mig i ett forum igen. Någon som har några tips på lämpliga forum för mig just nu?