Nu finns hela Die Zeit på webben också

Först NYT, och nu Die Zeit. Lars Våge på Internetbrus.com berättar om Die Zeits stora textarkiv som nu finns tillgängligt på webben. Vilken svensk dagstidning kommer att bli först med att göra en NYT/Die Zeit och lägga ut hela sitt textarkiv på webben?

Jo jag vet. Joakim Jardenberg hade flera bra anledningar till att det inte har skett än förra gången jag skrev om detta, men inte kan det vara så att det ska stupa på att dagens ansvariga utgivare måste ta ansvar även för material som återpubliceras i ett annat medium än papper?

Jag har själv suttit på DN och läst gamla lägg som fanns på microfiche. De borde väl vara tillgängliga att, likt Die Zeit, slänga in i en scanner? OCR-programmen får nog slita hårt, men där skulle ju DN kunna ta hjälp av läsarna. Lägg ut en liten ruta med svårttydda ord på varje sida på DN.se med frågan ”Vad står det här?” så är jag säker på att folk gladeligen kommer att hjälpa till med tolkningen. Eller gör det som en omröstning där den som har varit flitigast varje månad vinner en bok från DN-förlaget.

Och till den tidning som ger sig på detta: Glöm inte mortuarierna, bröllopsannonserna och gratulationerna! Sådan är ovärderligt för forskningen. Sedan ett löfte till den tidning som ger sig på att försöka digitalisera och offentliggöra hela sitt textarkiv på webben. Jag ställer omedelbart upp som sökredaktör för att göra materialet så sökbart som möjligt, vilket kommer att ge mängder av sidvisningar till denna den längsta svansen i svensk medias historia. Det kommer att bli en god affär i slutändan. Det är jag säker på!

Relaterade sidor: