Nu håller vi andan i väntan på Penguin 2

Slutresultatet för sökningar efter urbota inskränkthet. Skärmdumpen tagen 2013-05-13. Klicka för större bild.

I helgen passerades det datum då testet om huruvida Google-bomber fortfarande fungerar. Förstasidan på Miljöpartiets sajt mp.se placerar sig , utan att ha velat det, utan att textsträngen ”urbota inskränkthet” ens finns på sajten, bland de 3-4 bästa vid en sökning efter urbota inskränkthet. De två (ibland tre) sidor som placerar sig bättre än mp.se, gör det tack vare egna meriter. De övriga sidorna har har väldigt få inkommande länkar, medan mp.se, under de senaste månaderna, har fått några tusen länkar riktade mot sig med ankartexten urbota inskränkthet.

 

Den enda anledningen till att sajten syns så bra i sökresultatet är länkarna, vilket alltså innebär att det fortfarande går att Google-bomba sidor. Jag hade alltså fel i mitt påstående i början av februari.

Men då ska vi komma ihåg att Google inte har gjort någon Penguin-uppdatering under perioden, och att Google, för närvarande, verkar satsa alla krafter på en sådan, och ingenting alls på att justera sökresultaten efter tveksamma länkmetoder. Enligt en video som Matt Cutts spelade in igår kan vi förvänta oss en sådan uppdatering innan sommarledigheten.

Det jag hör, mellan raderna (mellan rutorna?) är att Google just nu är känsligare än någonsin för länkar. Det har inte varit så enkelt att lura Google, på många år. Det räcker ofta med enbart en eller ett par länkar från kvalitetssajter för att få en sida att placera sig högt i sökresultatet.

Det jag också hör, är att det verkar vara fullkomligt hål i huvudet att förlita sig på denna typ av metoder framöver, och jag tror inte ens de mest länkglada SEO-bolagen skulle basera sin leverans på samma metoder som har drivit upp mp.se under de här tre månaderna. Det vore helt enkelt att ta en alltför stor risk.

Dessutom visar testet, att inte ens en stark domän, som mp.se förmår att behålla förstapostionen mot sidor som signalerar att de faktiskt vill synas på söksträngen som de bombas med. Såväl min sida, som artikeln på sokmotorkonsult.se har under större delen av de gågna tre månaderna placerat sig bättre än den bombade sidan. I en äkta konkurrenssituation, där ett flertal sidor skulle vilja vara med och tävla om sökplaceringarna skulle den inte ha klarat sig lika bra. Men i en äkta konkurrenssituation skulle man troligen ha använt en kombination av onpage-optimering, onsite-optimering och länkar och inte, som i det här läget, ha fokuserat enbart på länkarna. Precis som vanligt alltså.

Om vi har lärt oss någonting nyttigt av experimentent, så skulle det vara att man borde kunna använda sig av den här länkmetoden proaktivt, för att i god tid, inför en nyhet, kunna länka upp en sida i ett sökresultat innan sökfrasen blir vanligt förekommande, och sedan, när nyheten exploderar (tänk Uppdrag Granskning eller Kalla Fakta) fylla på sidan med verkligt innehåll.

För det är vad vad jag nu hoppas och tror att Miljöpartiet kommer att göra. En liten kampanjsida om vilken urbota inskränkthet det är att inge sätta miljöfrågorna i första rummet.