Nyckelordsverktyg är inte att lita på

Jag har alltid varit skeptisk till de siffror som olika typer av nyckelordsverktyg levererar, och när nu swECommerce på sin blogg skriver om att siffran 1 är det sjätte mest eftersökta ordet i sökmotorerna så anser jag mig ha fått belägg för att detta sätt att forska kring popularitet hos sökord är just så usel som jag alltid har trott.

Jag tror inte alls att någon söker efter siffran 1. Jag tror däremot att det kan finnas med en etta i mänder av sökfraser. Jag har tidigare, på Carnaby-bloggen, skrivit om min skepsis mot att luta sig enstaka sökord. Jag tror fortfarande inte att den som vill resa till London i februari söker efter resor, eller ens efter London-resor. Nej jag tror att den som är ute efter att köpa en resa söker så distinkt hon bara kan – med massor av ord!

De som faktiskt söker med enstaka ord i sökmotorerna är antingen ute efter en orientering kring ämnet, eller backar snart och specificerar sin sökning när de inser hur många konstiga träffar de fick på sin alltför breda sökning.

De enda gångerna jag själv söker på enstaka ord är när jag är osäker på stavningen av ett ord och tar Google till hjälp. (Och jag vet att det inte är någon riktigt bra metod, men jag gillar den ändå.)

Jag inte låta bli att tänka tillbaka på den tid då alla höll på att jaga tvåordssökningar som bara ledde fram till en enda träff i Google. Googlewhacking kallades det, och jag var aldrig sådär jätteengagerad. Däremot är jag fortfarande stolt enda innehavare av en länk vid sökningar på ordet borrmässa ensamt och i olika kombinationer (men det är egentligen en helt annan historia).