Opportunism på gränsen till dumdristighet

Jag brukar ofta säga att SEO-branschen består av en samling opportunister. Det är människor som vet att ta tillfället i flykten, att hugga en sökplacering när de ser en lucka. Det är  en av de mest positiva krafterna inom SEO. Vi är fana vid att se möjligheter och omvandla dem till positioner. När vi överför denna egenskap på våra kunder kan vi uträtta storverk.

I den pågående trillern kring den förlorade Google-guiden utspelar sig nu nästa kapitel, när Kalmar-företaget Mediaanalys har lagt upp en egen kopia av Googles handbok på sin egen sajt vilket i sin tur ställt till med rejäl oreda i SERPen.

Så här, ser de första fem träffararna i resultatet för ordet sökmotoroptimering ut, sedan i fredags kväll:

Mediaanalys har själva byggt upp en stark position i det sökresultatet sedan länge, men hela tiden legat under min sida, och det påpassliga att lägga upp Googles guide på sin sajt har här lönat sig och verkar ju faktiskt ha gjort hela sajten starkare. Såpass mycket starkare att även Mediaanalys egen förstasida har orkat ta sig om min sida i sökresultatet. Jag tror att man på Mediaanalys är mycket nöjda med att ha detta dubbelresultat.

Mediaanalys tog en stor risk – och rättade

Man måste dock skilja på sund opportunism och direkt dumdristighet. Att lägga upp Googles copyrightade material på sin egen sajt att ta en enorm risk och rent ut sagt inte vidare smart. Det verkar som om någon på Mediaanalys förstod det och tog bort PDF-filen. Den som försöker följa länken i sökresultatet hamnar nu på en 404-sida.

För oss som följer detta berg-och-dalbane resultat är det nu ohyggligt spännande att se vad som kommer att hända med Mediaanalys egentliga placering efter att Google har insett att PDF-filen är borta. Det hade varit riktigt dumdristigt att låta PDF-filen ligga kvar, men frågan är nu om det ändå kan ha lönat sig att lägga upp den i första läget.

Svaret på det får vi i början av veckan. Fortsättning följer alltså.