På våren besöker man andra typer av sajter

Våren överrumplade oss mer än vanligt i år, med sommarvärme redan innan valborg. Det märks på webben. Det finns inget som är så dåligt för affiliate-sajter som riktigt vackert väder. Ingen vill resa bort, ingen sitter hemma och köper onödiga saker på webben. Det enda som kanske fungerar någotsånär är sajter som förmedlar bolån och har aktuella jämförelser av bankernas ränta på bolån.

Det enda en stackars webbmarknadsförare kan glädja sig åt är att sajter som handlar om glykemiskt index och andra dieter får fler besökare ju närmare badsäsongen vi kommer. Men det känns, å andra sidan, en liten smula cyniskt.

En rolig sak som jag ser i webbplatsstatistiken så här års är att det råder en viss disprepans mellan den information som uppdateras och den information som besökarna efterfrågar. Det är t.ex. många vedhandlare som hör av sig om att lägga in sina sidor om vedförsäljning på min sajt bjorkved.se, medans de flesta vedköpare helt enkelt verkar åka till närmaste vedhandlare. På hösten är ordningen den motsatta. Då söker senfärdiga syndare torr ved medan vedhandlarna vilar på lagrarna och ofta står med tomma lager.

Samma sak med dejting-sajterna. De kämpar hårt mot det vackra vädret och användarna som envisas med att vara ute och träffa folk i verkligheten istället för att sitta hemma och träffas på webben. Å andra sidan ökar aktiviteten om nätterna, då längtan efter någon att hålla i handen ökar ju ljusare kvällarna blir…

De sajter där det borde vara full fart så här års är sajter med allmän turistinformation och utflyktstips. Jag själv gjorde en minnenas resa med min mamma till Nås i Dalarna under veckan. På vägen passerade vi flera intressanta platser som t.ex. sjön Malingarna, där vägen har byggts på en rullstensås mitt i sjön. En smått fantastisk naturupplevelse, men nästintill utan officiell turistinformation. Den lilla byn Nås har för övrigt en webbplats där senaste nytt-sidan uppdaterade strax efter nyår 2004.

Nåväl. Det är kanske inte så konstigt. De som sitter på informationen om sådana här pärlor är sällan desamma som de som gör bra och interantiva webbplatser. Och de mest produktiva webbpublicisterna (affiliate-marknadsförarna) verkar alla vara inställda på mer lukrativa områden som bolån, långresor, pokerspel, försäkringar och spelsajter.

Jag tror att vi tänker fel kring detta. Jag är en stark anhängare av longtail-publicering. Det gör ingenting om en sida bara får ett par sökträffar varje dag, så länge besökarna upplever att de hamnar rätt och får rätt information. Och så här års söker folk efter verkligt konstiga saker som utemöbler, rätt tid att gödsla syrénbuskarna, verkstäder som reparerar gräsklippare, firmor som hyr ut en skylift… och så länge som folk söker så känns det som om det är vår uppgift att skapa sajter kring det.

Det är bara att sätta igång.