Påverkar köpen av MIG och Mediaanalys bilden av Getupdated?

Jag gillar folket på Getupdated. Jag gillar Markus Jalmerot, Marcus Westberg och Anton (Agaton) Johansson. Det har spillt över på min bild av det företag de arbetar på. Det är så det funkar i en bransch som sökmotoroptimering, där kunskaper och inställning betyder så mycket för slutresultatet.

Uppdatering: Ingen av personerna ovan arbetar idag på GetUpdated.

Av liknande skäl har jag fortfarande problem med Mediaanalys. Det syns mig nästintill omöjligt att komma över den bild jag hade av dem i början av året, och även om stämningen mot mig och Carnaby först innehöll ett par tekniska felaktigheter och sedemera drogs tillbaka så kvarstår det faktum att den lämnades in. Det är svårt att känna någon typ av värme gentemot någon som vill släpa en till domstol. (Jag har senare undrat om inte försäljningen av Mediaanalys till Eastpoint/Getupdated kanske var den största bidragande orsaken till att stämningen drogs tillbaka.)

Jag förstår Getupdateds skäl till att köpa såväl Mediaanalys som MIG. Man var ute efter deras kundstock. Men såhär några månader efteråt så kan jag inte låta bli att undra om man tog tillräcklig hänsyn till det egna företagets image när man genomförde köpen.

Även om såväl MIG som Mediaanalys drivs vidare som fristående företag, så är kopplingen känd, och metoderna som ofta har kritiserats har ju inte direkt förändrats sedan övertagandet. Det ena företaget fortsätter att basera mycket av sin SEO-verksamhet på länkar från utgångna domäner (hur kan man bara köpa och driva en domän som pinochet.nu?!) och det andra har fortfarande länkar till sig själva i kundernas noframes-kod och taskigt dolda sitemaps.

Såväl MIG som Mediaanalys har fått sig en nådeperiod i och med att Getupdated köpte in sig i dem. Men nu har det gått en tid sedan köpen och den nådeperioden börjar gå till ända. Kanske var jag naiv som trodde att Getupdated snabbt skulle ta ett aktivt ägaransvar och börja ställa krav på de bolag de köpte. Men jag trodde att det skulle vara en naturlig prioritering och en sund affärsmässig prioritering.

Som det nu är tycker jag att bilden av Getupdated snarast börjar fransa sig i kanterna. Och det är inte bra för någon. Varken för branschen, dess kunder eller i förlängningen för sökmotorerna.

[Uppdatering] Här fanns det en bild på ett illa valt exempel på noframes-användandefrån en fyra år gammal sajt. Jag har viss förståelse för att dessa gamla försyndelser inte har rättats till, och har därför valt att ta bort bilden igen. Men det faktum att dessa gamla försyndelser fortfarande syns hyfsat högt upp i listningarna förbättrar inte den sammantagna. Det skulle däremot ett aktivt ställningstagande göra.

[Uppdatering 2 (2007-04-10)]  En bit ner i kommentarerna skriver Markus Jalmerot att Mediaanalys kommer att få aktivt tekniskt stöd av ledande personer från Getupdated och MIG, samt att den stora mängd utgångna domäner som Mediaanalys har köpt upp och gjort om till länkfarmar maskerade till kataloger nu har tömts på sitt tidigare innehåll.

Bra! Detta är just sådana exempel på ansvarsfullt ägande som jag ursprungligen efterlyste i den här bloggposten.