Penguin 2 – utan större överraskningar

Så kom då äntligen den nya Penguin 2-uppdateringen i fredags, utan några större överraskningar i Google-resultaten. När  jag tittar på de sajter som jag arbetar med, kan jag konstatera att de har förbättrat eller behållit sina positioner. Den här bloggen tog sig upp till andraplatsen på frasen sökmotoroptimering och verkar ha förbättrat positionerna på åtskilliga longtail-fraser.

I områden där konkurrensen innehåller sajter som ägnar sig åt aggressiva länkköp, kan vi på Carnaby ofta se att våra kunder har stigit lite mer, men det återstår att se hur resultaten stabiliserar sig.

Penguin 2 – vinnare och förlorare

Sajter utan stor emfas på att skaffa länkar, men mer emfas på bra onsite-optimering och relevanta, naturliga länkar, verkar ha klarat sig bra efter Penguin 2. Sajter med lite för ivrig länkstrategi har klart sig sämre.

Man kan inte säga att sajter som har många länkar har förlorat  stort på Penguin 2. Däremot står det klart att de sajter som överdrivet många länkar har förlorat några placeringar. Här tycker jag att sajten Hitta Recept är ett utmärkt exempel. De har varit i blåsväder under vintern eftersom de har krävt att matbloggare ska använda deras widget för att inkluderas i receptsöket, en wigdet som länkar till dem med ordet recept i länktexten, medan Hitta recept själva länkar tillbaka till matbloggarna utan att ge dem länkkraft (de märker upp sina länkar med rel=”nofollow” vilket är en signal till Google att inte räkna den länken). Många matbloggare har ändå använt deras widget, vilket gett Hittar recept mycket envägslänkar. Trots det verkar de ha tappat ett par-tre positioner på de sökfraser som jag följer dem på, men inte mer än så.

Negativ SEO i Penguins spår?

Så fort Google gör en uppdatering som ser vissa länkar som någonting negativt så börjar förstås spekulationerna om negativ SEO. Och visst, det har kommit rapporter om sajtägare som har lyckats öka sina placeringar genom att länka upp sina konkurrenter från riktigt tveksamma sajter. Även om jag har sett tecken på sådan aktivitet mot några av våra kunder, och till och med mottagit varningar om tveksamma länkar i Google Webmaster Tools, så kan jag inte se att detta har drabbat sajter som inte har en historik som aktiva länkköpare, men en stor övervikt mot sitewide-länkar från sajter utan direkt koppling till ämnet verkar, som sagt, knappast hjälpa till.

På det hela taget hade jag nog väntat mig större förändringar efter Penguin 2. Och framför allt hade jag nog väntat mig att Google-bomben kring urbota inskränkthet skulle ha slutat funka vid det här laget. Men man får vara glad för det lilla.

Fotot på den nyfödda pingvinen har jag lånat från davesblogcentral.com