Pi – lär dig första miljonen decimaler

Pi är ett irrationellt tal med oändligt många decimaler. Den pågår ständiga rekordförsök i att räkna ut så många av dessa decimaler som möjligt. Det rådande rekordet ligger på 10 biljoner decimaler. Alltså 10 000 000 000 000. Det är, otroligt många decimaler. Läs mer om senaste rekordet här borta.

2010-08-30 – Ingen vet hur många decimaler Pi har. De som har kommit längst i att försöka räkna ut dem har kommit fram till det häpnadsväckande antalet 1 2411 biljoner decimaler. Det är otroligt många decimaler (vi lärde oss härom dagen att en biljon är en miljon miljoner) så om man skriver ut det så innebär det att man har räknat ut de första 1 241 100 000 000 decimalerna av Pi…

Det lär finnas en japan som har memorerat 60 000 decimaler av Pi, vilket måste vara en av världens mest meningslösa sysslor… Fatta hur han firar Pi-dagen (14 mars).

Allt detta har jag läst mig till på Eve Andersons sajt om Pi, som för övrigt är en verklig klassisk sajt som rankade bra på sökningar kring Pi redan när den bästa sökmotorn hette Mosaic. Det mest fascinerande är ändå sidan som listar en miljon decimaler av Pi. Men eftersom jag i åratal har hållit på och länkat till den typen av roliga/knasiga/bra resurser, och under åren har sett hur de har försvunnit den ena efter den andra, så kan jag inte låta bli att, med full hänvisning till originalsidan, återpublicera alla decimalerna här.

Alltså, håll i er. Pi med en miljon decimaler finns här:

http://www.lindqvist.com/wp-content/uploads/2010/08/3-1415.txt

(Och jag har lärt mig att det inte går att publicera poster med mer än en miljon tecken i WordPress. Klokt faktiskt.)