Prinsessan som växer upp i Google

Sverige har fått en ny prinsessa, och i såväl traditionella som sociala medier slår trenden ut i full blom. Det är otroligt många artiklar, notiser, blogginlägg, Facebook-uppdateringar och tweets som idag handlar om den nya prinsessan. Vissa vill gratulera, andra vill rapportera, många vill bara synas.

Själv har jag bestämt mig för att följa förändringarna i Google-resultatet kring sökfrasen prinsessan. Estelle är ju den första svenska prinsessan som kommer att växa upp i Google-resultaten. På just sökfrasen prinsessan har de hittills dominerats av prinsessan Madeleine, och inte av Victoria, av den enkla anledningen att Victoria, i nästan hela sitt liv, har haft den officiella titeln kronprinsessan. Prinsessan Estelle, kommer dock inte att behäftas med den titeln förrän hennes mamma tar över regentskapet och blir drottning.

Den första förändringen vi kommer att se är att bildresultaten för sökfrasen prinsessan rätt snart kommer att uppdateras. Idag ser vi dessa sju som utvalda bilder i det organiska sökresultatet.

De första bilderna på den prinsessan Estelle är redan ute, men de har inte tagit sig in i sökresultatet ännu.

Även i övrigt kommer det organiska resultatet förändras. Bloggaren som ligger på topp kommer att få ökad konkurrens och jag undrar om tidningen Prinsessan kommer att mäkta hålla sig kvar. Det ska också bli spännande att se vilken Wikipedia-artikel som kommer att visas på sökfrasen. Prinsessan Madeleine eller vår nyaste prinsessa. Tidningarna springer som vanligt på utan någon som helst tanke på att alla deras artiklar konkurrerar med varandra om träffarna hos Google, så de får ännu så länge hålla sig till att konkurrera om de tillfälliga nyhetsresultaten.

Här är dagens sökresultat, arkiverad för framtida referens.

2012-02-23 – 16.40: Bara några timmar senare ser sökresultatet helt annorlunda ut. Bilderna är borta, liksom Disney-prinsessan och blogg-prinsessan har sjunkit ner till sistaplatsen. Sedan är det nästan skrattretande med alla företagen som försöker profitera på det kungliga intresset på olika sätt.

2012-02-24 Prinsessan har fått ett namn – Estelle – och det syns i Google-resultatet, samtidigt som bildresultaten har uppdaterats. Elaka tungor i min närhet nämner hela projektet som ett uppstädningsprojekt kring prinsessan Madeleine.

2012-02-27 – Bildresultatet är nu helt förändrat. Prinsessan Madeleine har nu helt försvunnit från det utvalda bildresultatet, och istället är det små bilder som kan misstänkas föreställa en bild som kanske innehåller prinsessan Estelle…