Rapportera spam till Google – direkt i sökresultaten

Google har gjort det enklare att anmäla sökmotorspam. Nu kan du som använder Chrome installera tillägget Google Webspam Report som gör det möjligt att rapportera spam till Google – direkt ifrån sökresultaten.

Jag gillar ansatsen med det här verktyget. Det fyller en lucka eftersom det tidigare har varit lite svårt för vanliga Google-användare att hitta formulären för att anmäla olika typer av spam till Google. Nu är det plötsligt lätt som en plätt, och länken finns där den behövs som bäst.

När man klickar på länken Rapportera Spam öppnas det här formuläret i en ny flik:

Jag avråder företag från att använda spammiga metoder för att placera sig högt i Google-resultaten så gör jag det alltid med argumentet att sökmotorspam bryter mot Googles riktlinjer och att även om Google inte själva upptäcker spammet med en gång så kommer någon konkurrent förr eller senare anmäla det till Google och då kan det bli bökigt att komma tillbaka. Enda felet med detta är att det under en tid har varit rätt bökigt att hitta Googles formulär för att rapportera spam. Om fler börjar använda det här tillägget kommer det att bli betydligt enklare. Det i sin tur kommer att göra det enklare för mig att lära ut sökmotoroptimering som inte går ut på att lura Google.

Här är Googles egen presentation av hur verktyget fungerar: