Sagan om ringen har blivit bok också

Anders Sundgren är kul han. På Västerbottenkurirens webbplats skrev han en gång i tiden i en krönika som sedan dess har städats bort följande:

”Jag passerade ett pocketställ på en flygplats nyligen och noterade hur fort det hade gått att göra bok av Sagan om ringen. Fascinerande hur man med absolut nödvändighet ska pressa varenda kommersiell droppe ur ett konstverk.

Så fort någon filmskapare har ansträngt sig till det yttersta för att skapa en verkligt klassisk filmupplevelse så kommer naturligtvis någon gamig, lite mindre begåvad, författare och ska tjäna pengar i kölvattnet på succén.”

För länge sedan kunde man läsa hela krönikan på urlen http://pagang.vk.se/pub/singleKronika.asp?id=5492 men tidens tand och oförsiktiga webbplatsuppdateringar har dessvärre gjort att krönikan numera är förlorad. Det är synd.

Uppdatering 2007-12-29:

Sedan denna text skrevs, som en uppskattning av Anders Sundgrens krönika, så har mycket hänt. Inte nog med att Västerbottenskuriren har tagit bort krönikan. De har faktiskt tagit bort hela På Gång-sajten som en gång fanns på http://pagang.vk.se och inte styrt om den någon annanstans heller.

Jag vet inte om detta beror på dumhet eller feghet. Hur som helst orsakade Anders Sundgrens krönika en mindre storm som gav återklang i såväl DN som Aftonbladet. För mig ett skäl så gott som något att bevara krönikan på webben så länge som möjligt, men tydligen inte för Västerbottenskuriren. Trist och dumt.

Se för övrigt även

faktoider.blogspot.com/2007/12/sagan-om-ringen-har-blivit-bok-ocks.html

(Texten uppdaterad 2007-12-29)

Originaltexten är tack och lov bevarad av Internet Archive och finns på:

http://web.archive.org/web/20030719192458/http://pagang.vk.se/pub/singleKronika.asp?id=5492 (Tack Eric!)