Satellitsajter

Under förra hösten gav de flesta svenska sökmotoroptimeringsföretag upp sina länkkataloger. Alltså de sajter som gick ut på att skapa länkar via sina egna kataloger. Tidigare var det mycket populärt att äga en eller flera länkkataloger, och via dem bygga länkar antingen till sina kunders sajter eller till de dörrsidor man då hade för att skapa betald sökmotortrafik.

Det är högst förståeligt att dessa fejkade länksamlingar så gott som har försvunnit från webben. Dels var de ju utmärkta kataloger över vilka kunder sökmotoroptimeringsfirmorna hade, dels användes de på ett sätt som gjorde att den här strategin numera är lika ful i Googles ögon som dolda länkfarmar är. Några sökmotoroptimerare gick till och med så långt att de visade upp ett annat innehåll på sina länkkataloger när en riktig besökare kom dit än det innehåll de visade upp för sökmotorernas spindlar. Den metoden kallas cloaking, och är det någonting som verkligen kan reta upp såväl sökmotorer, som kunder och konkurrenter, så är det att ägna sig åt denna teknik.

Cloaking är inte bara riskabelt, utan blir också allt mindre populärt att ägna sig åt. Dels därför att det numera är så lätt för vilken Firefox-användare som helst att låtsas att det är Google som kommer på besök, vilket leder till att allt fler lägger märke till att cloakade sidor ser konstiga ut. Dels har t.ex. Google börjat dyka upp i olika skepnader, och till råga på allt jämföra resultaten från besöken med de olika spindlarna.

Men den viktigaste anledningen till att sökmotoroptimerare har slutat att använda sig av länkkataloger är nog att det står allt klarare att länkar som finns omgiven av vanlig löptext fungerar många gånger bättre, och att det idag går väldigt lätt och fort att skapa en liten sajt (ibland kallad satellitsajt) kring ett ämnesområde och lägga dit länkar. Dels till marknadsledarna inom området, men utan att länka sökord som man i första hand är ute efter och samtidigt länka med just de nyckelorden till det företag som man vill höja i sökresultaten.

Låter det krångligt? Det är det inte.

Så här fungerar en satellitsajt

Låt oss anta att ett företag har fått uppdraget att se till att höja snickare Bengtssons sajt i sökresultaten. Snickare Bengtsson är expert på trädgårdsmöbler och andra utemöbler. Främst vill han att hans sajt ska placera sig högt vid sökningar just på de två orden, men även på underkategorier av dessa och hans övriga produktutbud. Den lilla satellitsajten bygger man så att den listar så gott som alla tillverkare av utemöbler som man kan hitta, man ger exempel på deras produktutbud, inrikting och geografiska läge. Troligen undviker man tillverkare som ligger nära vår vän Bengtsson rent geografiskt. Från varje presentationssida länkar man till respektive företags sajt, men bara med deras domännamn (www.anderssonssnickerierimotala.se) och bara till deras förstasida.

Undantaget är förstås kunden som man vill höja i sökresultaten. Han får riktiga länkar, in till sina viktiga sidor. Och de länkade orden är förstås utemöbler och trädgårdsmöbler. Som av en händelse ser man också till att just kundens presentationssida ges en extra bra position på sajten och är tillgänglig från flera sidor på den.

Satellitsajter inte särskilt vanliga

Gör man det här jobbet på rätt sätt, och samtidigt ser till att göra en bra teknisk sökmotoroptimering av kundens sajt så kommer den att klättra bra i sökresultaten. Ändå är det inte särskilt vanligt med satellitsajter. Mycket därför att det kräver väldigt mycket av ett sökmotoroptimeringsföretag som vill lyckas med strategin, både vad gäller kunskap och resurser.

Risken är ju att själva satellitsajten får en alltför framskjuten position i sökresultaten. Målet är ju att göra kunden så synlig i sökresultaten som möjligt, och det gäller att se till att inte satellitsajten placerar sig bättre än kundens sajt. Detta kan man relativt lätt undvika genom att även arbeta för att få in länkar till kundsajten även från andra håll. Samtidigt måste man se till att kundens sajt är bättre tekniskt sökmotoroptimerad än vad satellitsajten är och att den fortsätter att vara det.

Den riktigt ihärdiga sökmotoroptimeraren kanske även ser till att starta en blog om trädgårdar, och på den kan det ju passa bra att nämna några snygga trädgårdsmöbler… ja ni förstår.

Men det är inte bara att starta dessa sidor. Om de ska fungera över tid måste de underhållas också. Helst ska de leva vidare över en längre tid, kanske så länge som ett par år, då de måste få nytt innehåll och fortsätta utvecklas som separata sajter. Problemet är bara, att kunden oftast inte är kapabel att själv blogga om trädgårdar, och att de flesta småuppdrag i den här vägen inte betalar sig tillräckligt bra för att en sökmotoroptimerare ska har råd eller lust att fortsätta underhålla sajterna. Metoden kan däremot mycket väl fungera för större företag, som har råd att anlita en webcopy som bloggar på deltid, eller som själva har en tillräckligt aktiv informationsavdelning.

Men det är inte rimligt att ens tänka sig att Snickare Bengtsson i längden ska ha råd att anlita någon för att göra jobbet.

Men de äkta länkkatalogerna då? Jodå. De fortsätter att frodas, och det finns fortfarande en roll för dem. Framför allt i sökmotoroptimering gentemot MSN Search, men de som finns på webben idag är öppna för många att lägga in sig i, ofta mot en liten ersättning eller mot en returlänk från någon annan sajt.