SEO hit och SEO dit…

Förkortningen SEO har verkligen slagit igenom som term för sökmotoroptimering. Åtminstone inom branschen. Jag tror fortfarande inte att majoriteten av kunderna fixar att härläda begreppet Search Engine Optimisation, och koppla det till de tjänster som ryms inom sökbarhetsoptimering…

Fast det spelar igen roll vad jag tror när så gott som andra verkar tro på SEO som begrepp. Då skapar det sig självt. Förkortningen gör sig ju dessutom väldigt bra i domännamn. Seo.se, seo-forum.se, seo-sverige.se och varför inte seosverige.se…

Jag såg härom dagen att folket på SEO IT Sverige (www.seosverige.se) hade pingat mig om en jobbig namnnappning av deras namn och domän. Lite av en utmaning och uppmaning i bloggform. De har starka åsikter den konkurrent som har bokat och driver domänen, www.seo-sverige.se kopplad till verksamheten i en egen enskild firma. De är helt enkelt riktigt sura.

Jag förstår dem.

Det är skitjobbigt när någon annan tar en domän som man själv borde ha tänkt på att boka. Det har hänt mig alltför ofta. Första gången var när cocktailguiden.se gick oss ur händerna rätt framför ögonen på oss. På sistone har åtskilliga av mina egna .se-domäner registrerats i NDN-versioner (bolåneguiden.se istället för bolaneguiden.se är ett exempel).

I dessa fall kan man ju gå till nic.se och initiera ett tvisteförfarande, eller också kan man, som jag oftast brukar, tänka att jag är bättre än vad de är, mina sajter kommer ändå att placeras högre än deras, och vänta ut dem.

Det tror jag att även SEO IT Sverige kan göra. Bindestrecksdomänerna ger fortfarande ytterligt få spontanträffar, seosverige.se är äldre än seo-sverige.se, de har betydligt mer erfarenhet av, och kan betydligt mer om sökbarhet och sökmotoroptimering (eller SEO om man så vill).

Cocktailguiden.se är tillhör för övrigt nu, sedan några veckor tillbaka Vin- och Cocktailguiden i Sverige. Helt utan några tvister, och till ett mycket skäligt pris. Samma sak med Vinguiden.se. Det känns skönt, även om vi kommer att fortsätta att använda de sedan länge inarbetade domänerna Cocktailguiden.com och Vinguiden.com.